Mokrinčani spremni za Vaskrs i Svetsko prvenstvo

Mokrinčani su spremni da dočekaju mnogobrojne gosti koji će ih posetiti na Uskrs kako bi prisustvovali 28. Svetskom prvenstvu u tucanju farbanim jajima. Prošlogodišnji pobednik Sava Terzić iz Mokrina, inače trostruki svetski prvak, ove godine boriće se da sačuva titulu. Sin Živica Terzić, iako je glavni sudija nadmetanja, pomaže mu da odabere najjače jaje. To se, kaže , određuje po zvuku jer što je zvuk oštriji to je jaje bolje.

Kroz ruke Živice i Save Terzića od januara do danas prošlo je oko 20.000 jaja.U užoj selekciji je oko 300 komada, a ono sa kojim će se takmičitibiće odabrano pred samo takmičenje.

Tročlana komisija Svetskog prvemstva u tucanju farbanim jajima verifikuje da su jaja kokošija, tako da potencijalne podvale ne mogu da prođu.

-U nadmetanju učestvuju isključivo kokošija jaja. Već nekoliko godina unazad pratimo koje kokoške nose tvrda jaja , kupujemo ih i uzgajamo u našem dvorištu. Prosek jačine jaja u dvorištu digli smo na veći nivo, a da li ćemo uspeti da pronađemo najjače jaje, videćemo. Pronašli smo u Sajanu, obliženjm selu, koku koja je prošle godine snela pobedničko jaje i sada je u našem dvorištu – objašnjava Živica Terzić.

Da mokrinsko nadmetanje jeste svetsko, potvrđuje veliki broj takmičara koji dolaze iz raznih krajeva sveta, tačnije Mokrinčana koji za uskršnje praznike dolaze iz dijaspore. Pre tri godine pobednik je bio iz Bjeljine, ali je već naredne godine titula vraćena u Mokrin. Od tada je sve više takmičara iz Republike Srpske koji imaju slično takmičenje. I ove godine očekuje se oko 200 takmičara u juniorskoj i seniorskoj kategoriji.