Mokrinčani čuvaju sećanje na Rašu Popova

Radivoj Raša Popov, koji je preminuo prošle godine, bio je književnik, publicista, glumac i dugodišnji televizijski novinar. Rođen je 26. juna 1933. godine u Mokrinu i baš dan njegovog rođenja odabran je da se prvi put organizuje manifestacija “Dan Raše Popova”. Kako bi sam pesnik voleo u programu su učestvovala deca za koju je najviše stvarao.

Dijana Topolac, ćerka Raše Popova, bila je dirnuta pažnjom koja je posvećena sećanju na njenog oca.

-Drago mi je što se na ovakav način Mokrinčani sećaju mog oca. Znam da bi on bio ponosan i srce mi je puno. Njemu je Mokrin bio sve, čitav život, kao da se nikada odavde nije odselio – istakla je Dijana Topolac.

Tode Nikoletić, dečiji pesnik rado se odazvao pozivu da učestvuje na ovoj manifestaciji.

-Raša Popov bio je jedan od mojih najvećih uzora i čovek koji je putovao i nastupao sa mnom u poslednjih 20 godina. Bio je veličina i ovaj Rašin dan upravo to i dokazuje – kazao je Tode Nikoletić, pesnik.

Hroničar Mokrina profesor u penziji Dragoljub Badrljica dodao je da je Raša Popov zadužio rodno mesto.

-U svakoj prilici Raša Popov je sa ponosom isticao da je rodom iz Mokrina. Ostavio je neizbrisive tragove gde god da bi se pojavio. Bio je tih i nenametljiv čovek koji je rado dolazio na svaku priredbu koju smo organizovali u Mokrinu. Svoju biblioteku zaveštao je rodnom mestu. Na nama je da pronađemo prostor u kom bi se nalazilo više od stotinu knjiga – napomenuo je Dragoljub Badrljica.

U programu su učestvovali Jovan Veljin Mokrinski koji je istakao da je Raša Popov imao želju da se osnuje književni klub sa njegovim imenom, Đuro Bucalo, Joca Popadić, Žarko Novakov, Bogdan Ibrajter Tane, Miloš Despotov, Dragan Tenkeš, Dobrivoj Vujin, kao i deca iz vrtića “Neven”, đaci OŠ “Vasa Stajić” koji su izveli predstavu “Bela korida”, članovi KUD-a “Mokrin”.