Mogućnost preventivnih pregleda iskoristilo oko 400 sugrađana

Akcija besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda, koju sprovodi Ministarstvo zdravlja obavljano je u više od 215 zdravstvenih ustanova širom Srbije. U Kikindskoj Opštoj bolnici u okviru ovakvih preventivnih pregleda, bez zakazivanja, uspešno pređe pregled oko 400 sugrađana, objašnjavaju u ovoj ustanovi.

Svi građani, uključujući one bez zdravstvenog osiguranja, mogli su juče u terminu od osam do 16 sati da urade oftalmološki i neurološki, kao  i mamografski pregled u Opštoj bolnici. Kako objašnjava direktor Opšte bolonice dr Mirko Stojisavljević, polako iz godine na godinu raste svest kod sugrađana, koji ipak ocene da je ovo nasjbolji mogući način da prođu preglede, bez zakazivanja:

-Ovi preventivni pregledi su dobra stvar, koja traje već treću godinu. Zašto su dobri? Zato što pružate ljudima priliku i oni koji imaju zdravstveno osiguranje i onima koji nemaju da se preventivno pregledaju, bez potrebe zakazivanja. Drugo, čovek najčešće iako ima neke simptome, to najčešće zanemari ili misli da će proći, ili sama pomisao na zakazivanje ga odvraća od obraćanja lekaru i onda dolazi kod lekara kada obično bude kasno.  Sugrađani su imali mogućnost da provere svoje zdravlje u konsultacijama sa oftalmologom, neurologom, kao i da urade mamografski pregled, na čega naš sagovornik pogotovo apeluje:

-Radimo ono što Ministarstvo smatra da je potrebno, nemam o uticaja na to. Neko prati i sugeriše, šta se radilo, a šta je potrebno uraditi. Naravno kada je mamografija u pitanju, ženski pol mora da vodi računa o svim promenama, koje ustanovi. Žene su više ugrožene u tom smislu. Ovo je prilika da se i to proveri, bez zakazivanja.

Akcija besplatnih preventivnih pregleda Ministarstvo zdravlja sprovodi u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju. Kako objašnjavaju sugrađani , na ovaj način će bez čekanja moći da ustanove svoju zdravstvenu sliku.

Otkako je Ministarstvo zdravlja pokrenulo ovu akciju mogućnost da prekontrolišu svoje zdravlje, na mnogo brži i jednostavniji način nego kada se pregledi individualno zakazuju, iskoristilo je više od 325.000 stanovnika. To je, kažu u Ministarstvu zdravlja, više nego što je na početku akcije moglo da se očekuje, s obzirom na činjenicu da u Srbiji tek četvrtina odraslog stanovništva ide na preventivne preglede. Takođe ono što je obradovalo sugrađane je mogućnost da ukoliko nisu uspeli da obave pregled, zbog gužve, ipak imaju mogućnost da ga obave takođe bez zakazivanja, u toku sledeće nedelje. Osim pregleda kod specijalista, u Zdravstvenim stanicama je bilo sugrađanima omogućeno   da izmere krvni pritisak, urade EKG i da provere nivo šećera u krvi.

Ipak, u jutarnjim satima, tačnije oko deset sati, učekaonici Doma zdravlja nismo zatekli zainteresovane sugrađane, pa je sva prilika da su svoj zdravstveni status proverili u popodnevnim satima.