“Moćni Arpad”pokazao vrata Cezaru, na ovogodišnjoj Gusanijadi u Mokrinu

Najjači seoski gusani, Cezar i Arpad svojim finalnim okršajem zatvorili su ovogodišnje, nezvanično svetsko prvenstvo u nadmetanju ovih belih ptica. Mokrin je po 34. put ugostio sve koji su želeli da proprate ovu manifestaciju, na kojoj je titulu najboljeg poneo gusan Arpad, vlasništvo Željka Radakovića.

Bilo je perja na mokrinskim sokacima, a bilo je larme i valjane borbe i ofanzivnih napada, kao i podvijenih repova i oborenih kljunova, u sred srede seoske guščarske koride.

Naime, 34. put nenadmašni u organizaciji manifestacija, prema kojima postadoše prepoznatljivi, Mokrinčani su domaćinski organizovali i ovogodišne nadmetanje beloperaša. Živica Terzin predsednik Udruženja “Belo pero” kaže da  je dvadesetih godina prošlog veka jedan lekar  to započeo, te da je ‘86.  osnovano udruženje i takmičenje koje izgleda kao i danas:

Već je godinama ovako, pogotovo od kad je otvoren prelaz sa Rumunijom. Svake godine vlada interesovanje. Kada kažete Mokrin, ili su guske ili su jaja. To su dve manifestacije po kojima je Mokrin poznat. Mi to održavamo i nećemo prekinuti kakvo god da je vreme.

Posle više kvalifikacionih mečeva najjači guskovi u Mokrunu imali su mogućnost i da se pokažu u finalnom okršaju. Manifestacija godinama nailazi na dobar odziv, ali i na podršku grada, kao i same MZ.

A najbolji u juniorskoj kategoriji i ovoga puta je bio gusak Vujadina Miščevića, „Pufnica“. Mokrinčanin Željko Radaković već je dobro poznat kada je uzgoj ovih belih ptica u pitanju. Način na koji je želeo da uvede svoje jato, geganje prateće grupe navijačica, koje su pratile i prvog i drugog guščarskog bećara, kako opisuje Radaković je trening koji traje, ali je i ljubav:

-Ja sam oguščario 2010. godine.  Ovaj gusak, Ljubimac ima dve godine i evo osvojio je prvo mesto. Inače, priprema traje tokom čitave godine. Drago mi je što je ovoliko posetilaca. Prvenstvo traje već od oktobra pa sve   do februara. Inače, ova borba je trajala oko devet godina, a moj gusak, koji se takmiči u kategoriji seniora se prošle godine borio više od dvadeset minuta. Za sve ovo je potrebna ogromna količina ljubavi, da se vi posvetite uzgoju, da ga na pravi način tretirate. Ja sam svakog dana sa njima, ja ih pazim i čuvam i oni to osećaju i znaju.

Želja da pokaže i dokaže da ima najbolje primerke u svom jatu i ovoga puta je gusane ovog pasioniranog odgajivača dovela čak do dva prva mesta. U kategoriji dvogodaca, pobedio je gusan Ljubimac, a u kategoriji seniora Arpad, tako da je u porodici Radaković razloga više za slavlje. Dva pehara, za dva valjana primerka belih vitezova. Nekada je, kako pričaju stariji guščari, bilo pravilo da vlasnik najjačeg gusana odnese kući pobeđenog guska, a da pobednik gusan kući odvodi tri guske iz pobeđenog jata, pa onda svi imaju razlog za slavlje. Manifestaciju kao vrlo značajnu ocenila je i ekipa emisije „Sa Tamarom u akciji“:

 

-Ja strašno volim Vojvodinu, moji su iz Vojvodine. Inače, nisam u Mokrinu prvi put, ali sam prvi put na Gusanijadi. Pošto ove godine imamo akcije, u Vojvodini. 24 porodice ćemo da pomognemo, a dve epizode ćemo raditi specijalno, kao šira društvena odgovornost, renoviraćemo kuću za udruženje “Nurdor” na obroncima Fruške Gore. Onda smo, naravno napravili kalendar događaja, šta je važno da snimimo, a ova manifestacija je jedna od tih i onda ćemo ovaj događaj da inkorporiramo za sve one koji nisu ovo nikada videli, pa da im pokažemo.

Ove godine na pernatoj koridi svoje kljunove, krila, ali i srce junačko, na megdan je iznelo veliki broj ovih  junaka. U celokupnom takmičrnju, u sve tri kategorije učestvovalo je čak 118 takmičara, a ozbilljni i pokrupni gusak Arpad doneo je zlatni pehar svom gazdi. Umorno i iscrplljeno, bodren svojom ljubomornom trojkom, uz pobednički geg, put svoje avlije otišlo je još jedno ime, u istoriju pobednika koride, koja je 34. put održana u Mokrinu