MMR vakcina

Vakcina MMR, tvrde lekari je sigurna, efikasna i štiti od bolesti, koje mogu imati velikih posledica po zdravlje naše dece, ali neki roditelji ipak odbijaju da dozvole vakcinaciju, kada su njihova deca u pitanju. U Kikindi je tokom prošle godine, prema podacima ZZJZ od planiranih 490 mališana, 427 primilo vakcinu protiv malih boginja.

Da je vakcina u načelu civilizacijska tekovina i da je kroz istoriju spasla više života od bilo kog velikog vladara ili političara, smatraju lekari i svi oni koji raspolažu argumentovanim statističkim podacima. Vakcina štiti od veoma ozbiljnih bolesti koje mogu da dovedu do teškog oboljenja sa mogućnim brojnim komplikacijama i smrtnim ishodom – kaže naša sagovornica, dr Tatjana Karać, načelnica centra za za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ.

 

-Što se tiče vakcine MMR, dileme nema! Vakcina je sigurna i štiti od malih boginja, rubeola i od mumsa. Sadašnji roditelji imaju sreću što ne znaju kakva je klinička slika obolelog od malih boginja  i koliko ta bolest može biti opasna po zdravlje njihove dece. Ranije se umiralo od malih boginja, ostavljala je posledice, sve dok imunizacija nije krenula. Imunizacija je dovelo do toga da je etko koji doktor  i video male boginje, a roditelji i ne znaju kako izgleda ta bolest. Sve zahvaljujući imunizaciji. Ja se jako bojim, ako se nastavi ovaj trend i uticaj antivakcinalnog lobija, da će roditelji saznati kako male boginje mogu biti opaka bolest. Pored teške kliničke slike i upale pluće, komplikacije mogu biti i zapaljenje mozga sa trajnim posledicama. Da li oni žele to svojoj deci? Ja mislim da ne žele. Ja ne želim da dođe trenutak, kada ćemo svi videti kako izgleda ova bolest.

Nije bilo ni jednog slučaja da je MMR vakcina povezana sa pojavom autizma, dodala je Karać. Članak koji je izašao, u kom je pisano na tu temu je povučen. Nema naučne potvrde da MMR utiče na pojavu autizma. Jedino postoji koencidencija slučajnosti da se MMR vakcina daje u drugoj godini, kada se inače kod dece pojavljuje autizam.

-U 2016. godini u SBO je vakcinom MMR vakcinisano, u drugoj godini života 93% dece, a u sedmoj pred polazak u školu 98%, što je više nego zadovoljavajući obuhvat. Za prvih šest mesecei u 2017.godine na teritoriji okruga 43 je obuhvat a, u sedmoj čak 76. Ovo govori u prilog tome da su roditelji čuli za epidemiju u Rumuniji, pa se svest podigla kada je značaj imunizacije u pitanju. Ovim mislim na imunizacciju uopšte.

Kako naša sagovornica kaže, kada postoji visok procenat vakcinisanih osoba, postoji takozvani kolektivni imunitet. To je naročito bitno kod one dece, koja ne mogu zbog nekih drugih oboljenja da prime vakcinu. Ako jedna osoba oboli, ona neće moći da zarazi druge jer su vakcinisane, a oni koji nisu mogli da budu vakcinisani iz medicinskih razloga imaće manje šanse da obole jer se virus neće širiti. S druge strane, ako ima mnogo nevakcinisanih, oni će u kontaktu sa obolelom osobom oboleti i dalje širiti infekciju – kaže dr Karać.

Evidentno je da su male boginje oko pet puta zaraznije od gripa. Virus morbila je toliko zarazan da će oboleti 90 odsto osoba koje nisu vakcinisane a dođu u kontakt sa obolelom osobom. Pedijatri i epidemiolozi tvrde da je masovna imunizacija neophodna i da je samo MMR vakcina za poslednjih 15 godina spasla 20 miliona života.