Mlinovi koji melju, putevi koji spajaju

U Narodnom muzeju predstavljen je projekat “Mlinovi koji melju, putevi koji spajaju” u koji je uključeno pet gradova iz Srbije i Mađarske. Projekat je važan za za naš grad jer će sa značajnim sredstvima pomoći da se obnovi i sačuva Suvača.

-Biće urađena konzervacija i restuauracija kompletnog drvenog mehanizma Suvače, izgradiće se novi objekat u dvorišnom prostoru koji će služiti kao suvenirnica i za održavanje radionica, a u njemu će biti i toaleti za posetioce. Biće uvedena struja, kanalizacija, voda. Ugradiće se i video nadzor i alarmni sistem – istakla je Lidija Milašinović, direktorica Narodnog muzeja.

Nakon završetka svih radova Suvača će biti deo turističke ponude mlinova u regionu, a planirana je i izložba u mlinarevoj sobi.Šandor Talpai,pomoćnik gradonačelnika rekao je da je projekat nastavak odlične saradnje Kikinde i bratskog grada Kiškunfeleđhaza iz Mađarske

-Učestvuje pet gradova: Kikinda i Orom iz naše zemlje, kao i Kiškunfeleđhaza, Hodmezevašarhej i Opustaser iz Mađarske – rekao je Šandor Talpai.

Ukupna vrednost projekta je 437.600 evra, a u Suvaču će biti uložena 101.000 evra. Nosilac je projekat je grad Kiškunfeleđhaza gde će biti obnovljena vetrenjača.

-Prijateljstvo sa Kikindom traje već 20 godina i Grad Kikinda pokazala se kao odličan partner u svim projektima – dodala Kristina Ferenci, projekt menadžer.

Projekat se završava 31. marta sledeće godine, a uskoro se očekuje i početak građevinskih radova.

Suvača je sagrađena 1899. godine, a pod zaštitu države stavljena je 1951.Za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju proglašena je 1990. godine. Kikindski mlin na konjski pogon jedan je od dva sačuvana u svetu.