Mladi krompir u aprilu

April je vidno utvrdio gradivo i čak pokazao malo letnjeg znanja, te su danas mnogi imali dilemu, šta obući. Temperatura, prava za dilemu, po principu u ponedeljak čizme, u petak baletanke, ali zdravstvena knjižica da bude u pripravnosti, kada se pobrkaju odevni predmeti pa počne kijanje i kašljanje. Osim toga, današnji barometar je poprilično ometao vetaru narodu poznat kao suludnjak, ili ga je pod tim imenom znao jedino Bogdan iz drugog rejona.

Baš taj pirkavi vetar zna da odnese misli čak do Zelenjaka, pa se celo pre podne pitamo šta smo to mogli da kupimo a, nismo. A to što smo kupili to nam obično pakuju u najlon kese, zato što o cegeru tek retko ko baš razmišlja

 

A, kupci? Naviklo se bez cegera i torbe. Već više od dvadeset godina voće i povrće se donosi iz bakaluka u najlon kesama.

 

Nasjčešće se ovih dana kući nosi mlada salata, koja je cenjena od 20 do 35 dinara, mladi luk do 30 dinara, ili možda mladi luk, koji nije uzgajan u leji i to po ceni od 150 dinara, ili rotkvice 35 dinara veza.

Mladi ovogodišnji kupus je stajao 70 dinara, babura paprika 270, tikvice do 130 dinara, koliko su trgovci tražili i za kilogram krastavaca.

Rasad polako preuzima primat na tezgama, pe su u ponudi paradajz, rukola, tikvice, po ceni od 50 dinara, zatim praziluk i keleraba po 20 dinara, a bilo je moguće kupiti i rasad malina po ceni od 20 dinara.

Od voća je danas bilo u prodaji limuna po ceni od 140 dinara, banana do 140, pomorandže do 120 dinara ili kruške za 160 dinara. Jagode su danas stajale 200 dinara pola kilograma, ili trgovački trik, kada se za 40 dinara dobije čak 100 grama slatkog voča. Vetar sa početka priče po kikindskoj pijaci ovih dana raznosi i za mnoge miris koji je pravi dokaz proleća, ljubičastog  ili belog  jorgovana, koji je cenjen 50 dinara buket.