Mix prijateljstva, šparoge i kajmaka

Prijateljstvo dva grada počelo je prošle godine, na inicijativu jednog od članova UG Dora iz Kikinde  i Italijanske zajednice iz Poreča. Od tada, prijateljstvo je krunisano i saradnjom dve škole, koje su ovoga aprila pokazale svoja kulinarska umeća.

Učenici Ekonomsko trgovinske škole su dočekali učenike i profesore iz srednje škole „Anton Štifanić“, iz Poreča, pripremom takozvanog Banatskog fruštuka, čime su Porečani bili oduševljeni.

U turističko ugostiteljskoj školi „Anton Štifanic“ učenici pohađaju nastavu za zvanje poslastičar, kuvar, konobar, turističko hotelijerski komercijalista i hotelijersko turistički tehničar, te je saradnja, mišljenja je stručna učiteljica poslastičarstva, Biserka Udovičić, pravi način da se razmene iskustva, ali i da se usvoje neki novi pravci, kada je kulinarstvo u pitanju.

Goste iz primorskog grada je u svečanoj sali Gradske kuće  dočekala  i zamenica gradonačelnika, Bosiljka Srdić, koja je iskoristila priliku i da im poželi dobrodošlicu, kao i nadu u nastavak  saradnje, dok su gosti imali potrebu da se zahvale na toplom prijemu.

Produbljivanje saradnje, uz uvođenje novih elemenata, kada je razmena znanja u pitanju višestruko je značajna rekla je i predstavnica UG „Dora“, Jasmina Milankov. Profesorica marketinga, Suzana Rakovac smatra da je ovo pravi način da se uporede turističke ponude dva grada, dok je d irektor italijanske osnovne škole u Novigradu, kraj Poreča, Mauricio Zenaro, koji je prvi put u Kikindi sa oduševljenjem  ustanovio da se u Kikindi uči italijanski jezik u školama.

U večernjim satima, druženje je nastavljeno uz pesmu i igru u omladinskom naselju „Mladost“