Miris kafe u komšiluku: “Kafko” obučava novog radnika uz podršku NSZ

Pržionica “Kafko” u Kikindi počela je sa radom 1998. godine. Kvalitet, posvećenost poslu i ljubaznost doneli su poverenje kupaca koje traje i danas. Iako je kafa napitak bez kog većina nas ne započinje dan niti može zamisliti dnevni predah ili prijateljski susret, za opstanak ove porodične firme, promene su bile neminovne.

U vreme kada su Danijela i Zoran Purać počinjali sopstveni posao, pržionice kafe nicale su kao pečurke. U jednom periodu bilo ih je čak 36. Međutim, konkurencija velikih proizvođača skoro sve ih je ugasila.

-Dvehiljadite godine pojavila se konkurencija i mi smo odlučili da proširimo asortiman robe. Nismo radili samo kafu, već smo, da bismo opstali počeli da pečemo suncokret, kikiriki, bundevino seme. Kada smo počinjali bilo je 36 pržionica kafe u Kikindi. Onda su se pojavili veliki proizvođači, počeli da organizuju nagradne igre i male pržionice su pale u zaborav. U Kikindi danas samo dve pržionice peku, melju i pakuju kafu, kaže Danijela Purać, vlasnica Pržionice “Kafko”.

“Kafko” danas upošljava desetak radnika. Za potrebe posla, kod Nacionalne službe za zapošljavanje konkurisali su za program obuke na zahtev poslodavca. Po tom programu, NSZ učestvuje u finansiranju obuke nezaposlenog kako bi stekao znanja i veštine potrebne za konkretno radno mesto.

-Obuka za pakera traje dva meseca. To je dovoljan period da se radnik nauči. Angažovali smo ženu koja će sedeti za pakericom i pakovati robu. Koristeći obuku, “Kafko” dobija 90.000 dinara, plaćena je i žena koja je na obuci i koja kada prođe obuka, postaje naš radnik.

Da obuka nije zahtevna, ni posao težak, kaže nam sugrađanka Ibojka Gušić.

Pakujem u kesice, ništa mi to nije teško. Nekada sam radila u Primi, Livnici, kasnije privatne poslove.

Obuka na zahtev poslodavca jedan je u nizu programa odnosno mera koje NSZ sprovodi kako bi podstakla zapošljavanje.

-NSZ ima dobre programe i treba ih koristiti. Možda ljudi nisu dovoljno informisani da ih koriste. Dokumentacija koju je potrebno prikupiti, možda je potrebno pola sata da papire popunite i odnesete, ukazuje Danijela.

Voditi sopstveni posao je zadovoljstvo i izazov. “Kafko” danas snabdeva oko 600 maloprodajnih objekata uglavnom u Vojvodini.

-Teško je, ali se borimo. Imamo dobre radnike, trudimo se da opstanemo. Naše mušterije navikle su na našu minas kafu.

Putem programa obuke na zahtev poslodavca, preko kikindske filijale NSZ, tokom ove godine, u različitim firmama radno angažovano biće 10-oro nezaposlenih osoba.

Prednost ovog programa je što poslodavac obuči radnika za poslove koje su njemu najpotrebniji. Obuka može da traje do 960 časova, a poslodavcima se u zavisnosti od njene dužine odobrava najviše 150.000 dinara. Angažovano lice dobija 16.000 dinara i troškove prevoza tokom obuke. Po njenom uspešnom završetku, najmanje 50 odsto polaznika zasniva radni odnos.