“Mirgorod” sutra pred publikom

Premijera komada „Mirgorod“ urađenog prema pričama Nikolaja Vasiljeviča Gogolja i u režiji Anđelke Nikolić na repertoaru kikindskog teatra je sutra (subota 05.04.) u 20 sati.

Gogoljeve priče zasigurno se mogu staviti u današnje vreme iako opisuju događaje iz Mirgoroda 1810.godine. Komad prati svađu dva namćora Ivana Ivanovića čiji lik tumači Dragan Ostojić i Ivana Nikiforovića, lik poveren Ljubiši Milišiću, glumcu pozorišta Toša Jovanović. Rediteljki Nikolić kojoj je ovo peta predstava koju režira za kikindsko pozorište u fokusu je bio „grad“ i odnos ljudi prema ovoj zajednici.

– Dosta smo razmišljali o „Migrorodu“ tom Gogoljevom, o tome šta je njemu bio taj grad, razmišljali smo i o svim našim gradovima, Beogradu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Kragujevcu i najzad Kikindi. Pošto sam ja izračunala da sam ukupno radeći na svim ovim predstavama provela tačno godinu dana života u Kikindi ja nekako polažem malo pravo na to i da sam tužna što je Narvik propao, i što je brdo raspolovljeno, što je onako zaprljan divan gradski park tako da deo te neke brige i ljubavi prema onom što propada, dok mi što reče jedan lik se ovde zabavljamo, to je prosto važna tema naša te stoga mi jedva čekamo da nam dođu građani na premijeru i da proverimo koliko je danas pozorište zapravo mesto okupljanja zajednice, navodi Anđelka Nikolić, rediteljka.

Posle 14 godina, rodom kikinđanin Ljubiša Milišić vratio se na kikindske daske, gde je prvi put zaigrao pre 20 godina u predstavi „Kako Banat kroz rodoljublje ide“ . Saradnju sa našim ansablom ocenjuje i kao lični izazov.

– Atmosfera u Kikindi, u ansamblu, i ovoj kući uopšte, nije se puno promenila iz onih vremena kada su se ovde bavili amaterskim pozorištem. Ovde se oseća taj duh entuzijazma i zajedništva i dan danas i to je ono što razlikuje kikindsko od drugih vojvođanskih pozorišta, iskren je Ljubiša Milišić, glumac N.P. „Toša Jovanović“.

Mladom Stefanu Ostojiću poverena je uloga Josipa Josipoviča, načelnika policije u Mirgoradu.

– Ja sam veoma zahvalan Narodnom Pozorištu u Kikindi što mi je dalo ovu priliku i čast mi je posle akademije igrati na ovoj sceni. Nadam se da ću ispuniti očekivanja.

Mirgorod“ donosi ozbiljnu temu ali kako kaže Milišić, Gogoljev jezik i Anđelkin rediteljski rukopis publici će biti interesantan.

– Samo malo da im otmemo glave i da ih uputimo na nas biće im jako zabavno i interesantno, videće svašta što ne vide u onome što svakodnevno konzumiraju preko televizije. U pozorištu ipak mora malo da se razmišlja i kad sediš u publici.

Pored režije Anđelka Nikolić potpisuje i muziku dok je scenu i kostime uredila Olga Mrđenović. Prva repriza biće odigrana u utorak 8.maja.