Minusi izmrzli rane kajsije i breskve

Niske temeprature prvih dana marta nisu nanele štetu ozimim usevima jer je sneg prekrio pšenicu, ječam i uljanu repicu. Sa druge strane rano voće kajsije i breskve nisu najbolje podnele velike minuse.

-Imali smo ekstreme tokom ove zime. Bilo je toplo u januaru sa temperaturama iznad proseka, dok je početak marta obeležio hladan talas sa temepraturom do minus 20 stepeni Celzijusa. Možemo reći da je većina voćnih vrsta dobro prošla jer su bile u mirovanju. Ipak, niske temperature negativno su se odrazile na kajsije i breskve, pogotovo na rane sorte. Još uvek ne mogu precizno da kažem, ali izmrzavanje je od 50 do 60 odsto – istakla je Jelena Kljajić, savetodavac PSS.

Evo šta naša sagovornica savetuje voćarima:

-Voćari koji nisu orezali breskve treba da sačekaju sa ovim poslom. Tek kada breskve krenu tada neka ih orežu. Kajsije koje su izmrzle ne mogu se spasiti. Ono što voćari mogu da učine jeste da u toku vegetacije nastave program zaštite kako bi ih sačuvali za naredne godine.

U vinogradima, u kojima sledi orezivanje, nije bilo štete od niskih temperatura.U kikindskom ataru je oko 100 hektara oranica je pod voćnjacima. Najviše je šljiva i jabuka, slede lešnik i kajsija, a potom i ostale voće vrste.