Minimalna cena rada

U toku su pregovori o minimalnoj ceni rada za narednu godinu. Sindikati zahtevaju da se poveća sa 130 dinara na 154 dinara po radnom času bez poreza i doprinosa.

-Ukoliko bi se cena minimalnog sata korigovala na 154 dinara zarada bi bila 26.796 dinara. Na pregovaračkom stolu sada imamo minimalnu zaradu od 24.360 dinara što je povećanje od 2.300 dinara – rekao je Ilija Drljić, predsednik Saveza samostalnog sindikata za Kikindu, Čoku i Novi Kneževac.

Preciznih podataka koliko Kikinđana prima minimalnu zaradu nema.

-Poslodavci pribegavaju lukavstvu. Minimalna zarada je od 20.000 do 22.800 dinara u zavisnosti od fonda sati. Poslodavci isplaćuju 23 .000 ili 24.000 pa to ne spada u minimalnu zaradu. Ipak minimalna potrošačka korpa za jul bila je 36.069 dinara, pa su sindikati su zahtevali da se minimalac poveća – kaže Drljić.

Unija poslodavaca ima svoje uslove.

-Neoporezivi deo zarade je sada 11.600 dinara.Uslov Unije poslodavaca, da bi se minimalna cena rada uveća na 140 dinara ili osam odsto, jeste da se neoporezovani iznos poveća. Ukoliko se to ne desi poslodavci su spremni na uvećanje minimalne cene rada od svega tri procenta – zaključio je naš sagovornik.

Drljić je dodao da su dobri rezultati Vlade doprineli da se češće pregovara o uvećanju minimalne cene rada. Podsetio je da minimalna cena sata od 115 dinara nije menjana pet godina.“Minimalac” bi trebalo da bude usaglašen na Socijalno-ekonomskom savetu do 15. septembra između predstavnika Vlade Srbije, sindikata i privrede.