Milenko Jovanov, potpredsednik SNS o kampanji dela opozicije za bojkot izbora: Nema tih uslova pod kojima će oni izaći na izbore

Milenko Jovanov, potpredsednik SNS o kampanji dela opozicije za bojkot izbora: Nema tih uslova pod kojima će oni izaći na izbore

Dok su, uz učešće evropskih parlamentaraca, u Narodnoj skupštini Republike Srbije počeli međustranački pregovori o izbornim uslovima, deo opozicije, članice SzS odbile su da učestvuju u tom dijalogu i započele kampanju za bojkot predstojećih izbora. Potpredsednik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov, u izjavi za TV Rubin, kaže da oni od bojkota neće odustati, kakvi god izborni uslovi bili.

-Da citiram pokojnog akademika Nikolu Miloševića” nema tih uslova pod kojima ćemo mi izaći na izbore”. To je njihov stav, za koji mislim da postoje tri razloga. Prvi je pozicioniranje unutar opozicije. Jednostavno, sve stranke koje ne budu ušle u parlament, prestaju da dobijaju redovna sredstva iz budžeta i faktički će svi zavisiti od Đilasove milostinje. Đilas će biti taj koji će upravljati svim strankama u tom delu političke scene. Druga ideja je da se izvrši delegitimizacija kompletnog izbornog procesa i vlasti koja nastane nakon izbora. Podsećam da se ne održavaju samo izbori za republičku skupštinu, već i za pokrajinsku i najveći broj lokalnih samouprava. Oni žele da izvrše delegitimizaciju kompletnog državnog aparata da bi posle toga, ukoliko bi i eventualno došlo do nekog sporazuma o Kosovu i Metohiji, pod plaštom nelegitimnih institucija i tobožnje izdaje,pokušali na ulici, državnim udarom da dođu na vlast. Dalje, koalicija od 7 stranaka koliko ih ima trenutno u tom savezu, po istraživanjima,  ima sad nekih 10 odsto podrške, to je prosečno 1,5 odsto po stranci. To pokazuje da bi cela njihova priča o tome da bi, samo da su normalni uslovi, samo da je ovo ili ono, onda bi razbili Vučića i naprednjake, zapravo pala u vodu jer će se pokazati da će sve dobiti po pitanju izbornih uslova, sve ono što nikada nisu pomislili drugima da daju i što su imali priliku da promene, a nisu. Mi ćemo promeniti jer želimo da Srbija ide napred i podiže svoje standarde. Izborni uslovi su već danas mnogo bolji  nego u periodu kad su oni organizovali izbore. Ali i pod tim i takvim uslovima nemaju šta da traže zbog toga što nemaju podršku građana. Od bojkota neće odustati, kakvi god izbori bili. Da im kažemo imate sto poslanika, pa ćemo svi da se borimo za preostalih 150, oni će opet reći ne, to nisu dovoljno dobri uslovi za nas.

Prilika da se, uz posredovanje Brisela, sedne za pregovarački sto sa naprednjacima, podgrejala je podelu na pravu i lažnu opoziciju, o kojoj Jovanov kaže:

-Đilas, Jeremić, Obradović i ekipa sami su sebi dali za pravo da odrede ko je prava, a ko lažna opozicija. Njih je valjda Bog poslao na zemlju da to odrede. Opozicija jeste i SRS i Aleksandar Šapić i DSS i mnoge druge stranke koje ne vide svoj put zajedno sa njima. Oni jednostavno kažu ko nije sa nama, radi za Vučića. Ako ćemo pošteno da pričamo, onda oni najbolje rade za nas jer uz Đilasa, Jeremića, Obradovića i ekipu, mi nemamo šta da brinemo. Problem je što bi bilo dobro da Srbija, zbog svoje unutrašnje stabilnosti, ima odgovornu i ozbiljnu opoziciju, da bi politički sistem Srbije bolje funkcionisao. Ako ćete usko stranački gledano, za Srpsku naprednu stranku, ova opozicija predvođena Đilasom, Jeremićem i Obradovićem je idealna opozicija. nama bolja opozicija od toga ne treba-zaključuje Jovanov.