Milanko i Marijana Bilić osvojili medalje na šahovskom turniru kao članovi reprezentacije Srbije

Deset reprezentacija nadmetalo se na međunarodnom šahovskom turniru održanom u Mađarskoj. Našu selekciju činili su brat i sestra, Milanko i Marijana Bilić, sa još dva takmičara iz Banovaca koji su takođe brat i sestra. Pored ekipnog uspeha, Milanko Bilić ostvario je izvanredan i pojedinačni učinak.

U disciplini ubrzani šah, Milanko Bilić je, u sportskom žargonu, propustio prvu meč loptu, ali kod druge nije rizikovao. Istu protivnicu iz Mađarske od koje je poražen za prvo mesto u brzopoteznom, uspeo je da nadmudri u ubrzanoj disciplini i osvoji zlatnu medalju.

I Brzopotezni i ubrzani šah podrazumevaju visoku koncetraciju igrača. Bitno je u izuzetno kratkom vremenskom periodu, prisetiti se desetine napadačkih i odbrambenih kombinacija i primeniti najadekvatniju u datoj situaciji. Za razliku od ove dve discipline, u standardnom šahu, igrači imaju više vremena za razmišljanje.

Trener u šahovskom klubu Radnički, Dragan Ćirić, inače kandidat majstor, predviđa Milanku i Marijani mnogo uspeha u budućnosti.

Do kraja ove godine, Milanka očekuje još jedan veliki turnir koji se održava u Novom Sadu, a učestvovaće u njemu omiljenim disciplinama, brzopoteznom i ubrzanom šahu.

Tokom 2017. godine, Šahovski klub Radnički biće organizator prvog međunarodnog turnira u ovom sportu u našem gradu.