Mikulaš obradovao mališane

U prostorijama kikindskog KUD-a „Eđšeg“ podeljeni su paketići mališanima mađarske nacionalnosti. Povod je obeležavanje katoličkog praznika Svetog Mikloša koji u noći između 5. i 6. decembra dobroj deci donosi paketiće. Prigodan program pripremili su učenici Osnovne škole “Feješ Klara” u čemu im je pomogla učiteljica Silvija Satler Balint.

-Na današnji dan 6. decembra je dan kada se prisećamo episkopa Svetog Mikloša koji e pre 1.500 godina živeo u mestu Smirna u Maloj Aziji. On je iz svoje porodične zaostavštine darivao siromašne i decu. Zbog njegove dobrote i dan danas postoji običaj da deca u noći između 5. i 6. decembra deca očiste cipele i ostave ih u prozor kako bi dobili poklone.

Po katoličkom kalendaru, Sveti Nikola, odnosno Mikulaš, obeležava se 6. decembra. Ovaj praznik prati i legenda, koja kaže da je u noći između 5. i 6. decembra katolički biskup koji se zvao Mikloš pomogao siromašnim devojkama da se udaju. Naime, čuo ih je kako razgovaraju da nemaju miraz, pa je došao do njihove kuće i na prozor ostavio tri džaka sa zlatnicima. A u Sajanu je za Mikulaš organizovana kućna poseta Deda Mraza. On je posetio 120 mališana.

-Već 18 godina organizujemo akciju u kojoj Deda Mraz dolazi na kućnu adresu. Donatori nam pomažu da pripremimo paketiće koje delimo mališanima u Sajanu – rekao je Zoltan Tot, organizator.

Dobra deca za Mikulaš dobijaju slatkiše i voće, a nevaljala drvo, ugalj, šargarepu ili krompir.