Mikulaš ispunio svoju misiju u Sajanu, oduševivši oko 150 mališana iz tog sela

Više od 150 mališana u Sajanu danas je posetio Mikulaš i doneo im paketiće. Zanimljiva ekipa pomagača, koju je pedvodio „najraži deda sveta“ celoga dana je imala posla, na veliko zadovoljstvo najmlađih žitelja ovog sela.

Kad se spoje tradicija, običaji i nove generacije onda je dugogodišnja manifestacija kojja se održava u Sajanu, a sve na rasdost mališana za svaku pohvalu. Naime i ovog 6.decembra Mikulaš je bio vrlo ljubazan, vredan i zaokupljen osmesima dece, koje je posetio:

-Tradicija je da svake godine na dan svetog Mikulaša, 6. decembra da sa svojim pomoćnicima idem kroz selo i da delim paketiće. Paketiće će dobiti sva dobra  deca, a dok če ona malo manje dobra takođe dobiti paketić, ali ćemo im pokloniti i male prutiće, čisto da razmišljaju o tome da je vrlo bitno da budu dobri, tokom cele godine. Inače, Mikulaš je isto što i Sveti Nikola kod pravoslavaca.

A sve se već dvadesetu godinu odvija na inicijativu SVM, koji organizuju obeležavanje ovog značajnog datuma, pogotovo za najmlađe objasnio je  predsednik SVM u Sajanu Nandor Šili:

-Kao svake godine, tako i ovoga puta Mikulaš ide po kućama i deli paketiće najnlađima. Ove godine oko 150 paketića. Oko pripreme  pomogli su nam mnogobrojni sponzori, ali jedan deo paketića su osmislili i platili roditelji.

 

Šestog decembra prema gregorijanskom kalendaru obeležava se Sveti Nikola.

Ovaj crkveni praznik vojvođanski Mađari zovu Mikulaš, a lepi su običaji koje neguju na taj dan. U pitanju je početak darovanja povodom predstojećeg hrišćanskog praznika Božića.

Mikulaš ima i svoje neobične pomagače, koji su tu da zbijaju šale i da zadirkuju mališane. Kada preteraju Mikulaš ih opomene i na taj način uči decu da je kulturno i lepo ponašanje vrlo bitno u životu kako dece, tako i odraslih. Opširniju priču o Mikulašu u Sajanu pogledajte u emisiji Rubinizmi koja je na programu 20.decembra u 21 sat.