Miholjske “Iđoške đakonije” uz bazar, takmičenje kulinara, zabavni program i 325 krofni

Manifestacija „Iđoške đakonije“ po treći put je organizovana u ovom selu. I ovoga puta su članice Udruženja „Vreteno“ u saradnji sa dugim udruženjima i organizacijama pripremile kolažni kulturno zabavni program, zatim takmičenja u kulinarstvu i kolačarstvu, uz nezaobilazne iđoške krofne, kojih je ovoga puta bilo 325!

Okupljanje takmičara, postavljanje štandova i priprema za kuvanje paprikaša, tradicionalnog domaćeg jela započeto je još u prvim jutarnjnim satima, zatim je postavljen i otvoren Etno bazar rukotvorina članica udruženja „Vreteno Iđoš“ i iz drugih gostujućih udruženja.

Manifestacija je zaživela i postala je tradicionalna poput Bubalica, zatim manifestacije grožđu i vinu u čast, pa Festivala frulaša i nedavno pokrenute manifestacije Auto kros. A Đakonije je osmislila predsednica udruženja „Vreteno“Brankica Mikalački:

 

-Kada sam krenula sa ovom manifestacijom, razmišljala sam šta bi sve moglo da bude obeležje ovog sela, kako bi mogli da pokažemo ljudima sa strane, šta je to što je održalo ovo selo. Imamo takmičanje u tri kategorije: takmičenje u vezu starinskih peškira, zatim u kuvanju paprikaša i starinske kolače. Do sada je oko dvadesetak kuvara prijavilo svoje učešće. Izlagača i više od dvadeset. Ovoga puta imamo četiri udruženja iz Pančeva, a tu su nam i gosti iz Kikinde, Ostajićeva, Knježevca. Pomogao nam je grad Kikinda, zatim MZ Iđoš, a posebno bih istakla i našu omladinsku organizaciju “Zajedno za iđoš”koja se baš istakla.

Koja god da je manifestacija u Iđošu u pitanju, jednostavno ne može da se organizuje bez tradicionalnih krofni, koje su postale brend baš ovog mesta. Kako kaže Mikalački, ovoga puta je 325 krofni ispečeno i pojedeno u slast. Osim ovih, glavna majstorica Bosa Tatomir napravila je još jednu, ali posebnu:

-Ona je umesila danas preko 300 krofni, a  i umesila je ovu veliku, premda je htela da umesi i ispeče krofnu koja će biti dimenzija kao što je točak paorskih kola. To ćemo ostaviti za neki drugi datum, a do tada ćemo se pripremati i mi zajedno sa Bosom.

A kada je tradicionalni paprikaš u pitanju, mađarski je ipak onaj, zbog kojeg se iz Iđoša žene u Sajanu i zbog kojega je i najveća gužva bila baš kod kotlića Udruženja žena iz Padeja.

Osim kuvanja organizovano je i izlozba vezenih peskira po starim i tradicionalnim motivima, postavka pijace poljoprivrednih proizvoda domaćih proizvođača, zatim štand sa domaćim vinom, rakijom udruženja „Šasla“ i domaćim likerima,kolačima i drugim, a bile su organizovane i takmičarske sportske igre dece OŠ“ Milivoj Omorac“, kao i kolažni program u kom su učestvovali i đaci, ali i predškolci.

Na samom kraju gastronomi su ocenjivali kulinarske veštine kuvara paprikaša i kolača spremljenih po tradicionalnim receptima. Zatim je upriličen ručak za goste i sve učesnike manifestacije, kao i dodela nagrada takmičarima, uz obećanje da će i sledeće godine biti lepo i veselo.