“Mihajlo Pupin Idvorski-Put ka svetlosti”

Povodom obeležavanja 165 godina od rođenja Mihajla Pupina, u svečanoj sali Kulturnog centra je priređena posebna tribina na kojoj su o životu i delu poznatog naučnika govorili dugogodišnji profeser i nekadašnji direktor kikindske Tehničke škole Milovan Ćurčić i novinar-publicista Radomir Čubranović.

U okviru tribine prikazan je i film „Mihajlo Idvorski Pupin-put ka svetlosti“

Mihajla Pupina Idvorski rođen je 9 oktobra 1858 u Idvoru, u Banatu. Sam sebi je dao nadimak ‘Idvorski’ po rodnom mestu. Majka Pupinova, mada nepismena, upućivala ga je od najranije mladosti da ide u svet i bavi se naukom. Govorila mu je da je znanje svetlost koja osvetljava kroz život i da ne sme ostati slep kod očiju. U filmu, koji je juče predstavljen kikindkoj publici, a koji je producirao Radomir Čubranović, jasno su opisana htenja i ciljevi mladog Pupina. Ovaj poznati novinar, publicista želeo je da kroz ovakvu postavku, približi život Mihajla Pupina:

-To je film koji je započet 2013. a 2014. je imao premijeru  u Beogradu i Novom Sadu. Film kroz crtani i dokumentarni momenat pokazuje put ka svetlosti znanja našeg možda najvećeg naučnika, rodoljuba, diplomate, svetskog pronalazača. Mi ga zovemo, čovek koji je otac svetske civilizacije. Želimo da se nastavi misija puta svetlosti znanja. Mnogo toga se ne zna o njemu. Smatram da treba da bude čast da vaša Tehnička škola nosi  ime ovakvog naučnika. Ja bih insistirao i zamolio da se vrati ime ovog svetskog naučnika Tehničkoj školi.

O životu i delu našeg velikana , naučnika, profsora, diplomate i rodoljuba govorio je profesor, nekadašnji direktor Tehničke škole Milovan Ćurčić:

-Ovo je obeležavanje 165 godina od rođenja Mihajla Idvorskog  Pupina, našeg jednog od najvećih genija. On je izučavan jako mnogo, ali se ipak ne zna toliko mnogo, čak ni na prostoru njegovog Banata, na koji je bio izuzetno ponosan. Mi ovo organizujemo u ovom momentu, zato što je trenutak i državi i narodu Srbije da se posebno obrati pažnja. On je bio jedan od najvećih naučnika zajedno sa Teslom i Anštajnom. On je na svojoj katedri iznjedrio čak sedam Nobelovaca. On je najveći dobrotvor od Srba na ovim prostorima. On je heroj civilizacije.

U prepunoj sali predavanju su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu ekologije i zaštite životne sredine Branislav Blažić, zatim zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić, načelnik SBUO Nikola Lukač, sveštenstvo SPS, direktori srednjih i osnovnih škola, maturanti Gimnazije i Tehničke škole, kao i zainteresovani sugrađani, koji su veoma dokumentovano izlaganje predavača, više puta nagradili aplauzom.