“Melizmice” nastupale na XI Internacionalnom muzičkom festivalu “Paralia Fest”

ŽPG “Melizmi” nastupala je u Grčkoj u Paraliji na XI Internacionalnom muzičkom festivalu “Paralia Fest” u organizaciji Gradske uprave grada Paralija i Svetske asocijacije festivala.

Festival u Paraliji koji po 11 put okuplja predstavnike zemalja regiona postoji sa misijom da okupi i predstavi različite kulture kroz muziku, ples i tradicionalne narodne nošnje. Svrha festivala je da uspostavi komunikaciju i saradnju između plesnih i horskih grupa, folklornih ansambala i da ujedno prezentuju sopstvene nacionalnu kulturu, razmene iskustva i informacije, stiču nova prijateljstava. I sve su to postigle kikindske Melizmice.

Zahvaljujući Gradskoj upravi Kikinda, gradonačelniku i Kulturnom centru otputovale smo u Paraliju i prezentovale Kikindu na najbolji način. Vraćamo se iz lepe osunčane grčke sa veoma dobrim utiscima. Predstavile smo Srbiju, Banat i našu Kikindu. Publika nas je izuzetno dobro prihvatila, dobile smo velike aplauze, upoznale smo puno grupa iz Bugarske, Makedonije. Koncept je zbog epidemije bio drugačiji nego prethodnih godina, nastupali smo podeljeni po grupama i po danima. Repertoar sa kojim smo nastupali pripremila je vođa naše pevačke grupe Jasne Grbić i tu je jedan deo zauzimao banatski repertoar a drugi deo repertoara je bio iz centralne Srbije. Jedno veče smo šetale kroz grad, pevale banatske pesme, ljudi su išli za nama pevali, a mi smo ih pozvali da dođu kod nas na naše Dane ludaje, i iskreno se nadamo da ćemo sa njima nastaviti saradnju, kaže Biljana Mandić, zastupnica Ženske pevačke grupe „Melizmi“.

Ženska pevačka grupa “Melizmi” predstavila je banatsku nošnju, srpsku izvornu muziku, ručni rad i hranu našeg podneblja i kao i do sada verno prezentovala Kikindu. U narednom peridou pevačku grupu Kulturnog centra očekuju brojni nastupi, među kojima će se javnosti predstaviti i novoosnovana dečija pevačka grupa.

– Imamo puno poziva za nastupe tokom leta. U nedelju je u Aranđelovcu veliki sabor gde smo dobile poziv da odemo, takođe 1.avgusta smo pozvane da dođemo na jedan veliki Sabor koji traje 50 godina „Prođoh Levač, prođoh Šumadijom. Pozvala bih sugrađane da dođu i pogledaju šta radi naša dečija pevačka grupa koju vode Nera Kovačev i Milana Demić, 21.avgusta u okviru Kikindskog kulturnog leta u organizaciji Turističke organizacije Grada Kikinda.

Najmlađi članovi grupe Melizmi nedavno su snimili i prvi spot povodom Ivandana kako bi predstavili javnosti šta je to čime se bave.