“Melizmi” kao arija u Kuriji

 

Dvorište Kurije, omiljeno mesto Kikinđana, u okviru letnjih večeri i proteklog vikenda je bilo prepuno. Razlog tome bila je kikindska ženska pevačka grupa Melizmi, deo ADZNM “Gusle“. Prvi solistički koncert grupe, koja je imala šta da pokaže, razgalio je publiku, te se tokom trajanja koncerta moglo čuti oduševljenje, propraćeno aplauzima, kojim su nagradili rad i pripreme članica grupe.

Jedna od njih, od samog osnivanja grupe Biljana Mandić vidno oduševljena lepom reakcijom sugrađana, kaže da je program brižno pripreman, kako bi što adekvatnije preneli atmosferu davnog vremena.

-Mogu da kažem da sam puna utisaka, osećanja. Ljudi su se oduševili načinom na  koji smo danas izveli ovaj performans, pošto smo mi ovde napravili pozorišnu predstavu. Dali smo na autentičnosti, pravi banatski sto, sa svim rekvizitima, kao kada su nekada se žene “kerile” za reveno. To smo mi hteli da pokažemo našoj kikindskoj publici

U okviru nastupa, predstavljeno je i revena, arhaični isključivo ženski običaj, koji se doskora, u pojedinim mestima Vojvodine, a naročito u Banatu, izvodio prvog dana Uskršnjeg posta. Veliki broj maskiranih žena, uz pratnju svirca – gajdaša, koji je ujedno bio i jedini muškarac na reveni, uz pesmu, priču, igru i glumu, proslavljale su svoj „praznik“.

-Običaj je bio da se polovina žena kostimira u muškarce. Jedini muškarac je bio gajdaš, a sada je to harmonikaš. Naša sugrađanka, Olgica Zarić nam je pevala o tom vremenu. Lepo smo se proveselili, publika je pevala sa nama.

U toku koncerta svoj nastup su imale i devojke iz mlade pevačke grupe. KUD-a „Izvor“ iz Nakova, a predstavila se i osmogodišnja sugrađanka, Tanja Badrljički, kao poseban talenat, kada je etno pesma u pitanju. Inače, članice grupe Melizmi su se nedavno vratile iz Italije, gde su bile na Festivalu folklora i predstavljale Kikindu ali i Srbiju. Melizmi je desetočlana grupa osnovana pre 12 godina, a u okviru ADZNM „Gusle“ je prisutna već desetu godine.