Melemi i sok od zove u Banatkom Velikom Selu

Zova, kao lek i kao dobar izbor, kada je sok u pitanju, bila je inspiracija “Velikoselkama”, da od ove biljke pripremaju kako sok, tako lekovite meleme.

Zova cveta od maja do jula. Lišće, kora i koren sakupljaju se u proleće, cvet u junu dok se još sasvim ne rascveta, a bobice se beru pred kraj leta kada potpuno sazru. Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvetala ranije, što je motivisalo “Velikoselke” da krenu u berbu lekovitih cvetova i da počnu sa pripremom soka, ali i lekovitog  melema.

Cvetovi zove se najčešće koriste u lečenju respiratornih infekcija i imaju antibakterijska i antivirusna svojstva. Čaj pomaže u detoksikaciji organizma i preporučuje se za lečenje prehlade, gripa i bronhitisa. Stariji cvetovi se koriste za umivanje, za tretiranje ekcema, akni i psorijaze. Umivanje cvetnom vodicom od zove smanjuje umor očiju. U BVS-u se pravi i posebna tinktura od zove, koja, prema tvrdnji Radmile Stupar dokazano leči opekotine.

Za zovu kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu, jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C. Do sada je poznato da zova leči grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora. Više o ovoj čudesnoj biljci pogledajte na našem programu u okviru emisije „Plodovi ravnice“, koji su na programu nedeljom u 15 sati