Maskenbal u NB, četvrti put. Kad bajka oživi u liku deteta

Dečje odeljenje, kikindske Narodne biblioteke sinoć je bilo mesto veselja i igre najmlađih sugrađana. Pod rukovodstvom bibliotekarke Ljiljane Markovljev, koja je i ovoga puta uz pune torbe rekvizita, slatkiša dočekala male goste, deca su imala mogućnost da se druže, igraju, pogledaju crtani film, ali i da izaberu biblioteku kao mesto gde će želeti češće da borave, što je bio i cilj organizatora.

U Narodnoj biblioteci juče je na najveseliji način obeležen poslednji dan oktobra. Maskenbal, kao razlog za što veće okupljanje najmlađih bio je itekako razlog za mame bake, tetke da svoje mališane maskiraju u najrazličitije kreacije, pa se činilo da su likovi iz knjiga, na momenat oživeli i rešili da se prošetaju po biblioteci.

Četvrtu godinu za redom, ovu manifeastaciju organizuje bibliotekarka Ljiljana Markovljev, veliki prijatelj dece, koja ih je i ovoga puta dočekala u bajkovitom ambijentu, uz bombone, sokić i veselu atmosferu:

-Recimo da je ovo postalo tradicija. sad me već na ulici zaustavljaju da pitaju, kada će maskenbal? Zovu telefonom, dolaze. Prve godine nije bilo ovoliko maski, ali iz godine u godinu sve je veće interesovanje. Ja sam rekla samo da dođu, ponesu osmeh i dobro raspoloženje i sve će biti u redu. Neki su se već dobrano odomaćili, uzimaju sami bombone, poslužuju se sokom, ne moram da brinem. Ne treba mi ni pomoćnik, hahah! 

Osnovna ideja, koja je pokrenula ovaj maskenbal je baš u tome da se što više mališana, u tom najmlađem dobu upozna sa knjigama, sa samom bibliotekom, kako bi to postala i jedna korisna navika:

-Deca ovde počnu da čitaju knjige. Svake godine dolaze i sa zanimanjem pregledaju knjige, zainteresuju se što je vrlo važno i što je poenta cele ove misije. Najbitnije je da deca dođu i da se upoznaju sa knjigom i onim što biblioteka nudi.

A carstvo knjige, mnogima je baš mesto na kom bi najčešće i boravili. Maskembal se organizuje jednom godišnje, a pripreme počinju već u letnjim danima i predstavlja događaj kom se vesele i mlađi i stariji.

Maskembal je zvanično počeo u 18 sati, ali su maskirani mališani i oni malo stariji bili nestrpljjivi pa je pola sata ranije hol biblioteke već bio pun. Igrali su se spajdermen i vila, robot i veštica, zlatokosa je upoznala vampira, dok je mladi gasper uspešno podelio šaku punu bombona sa malom sirenom.

Veče prepuno bajki, u kući u kojoj žive bajke i priče i gde se razvija ljubav prema pisanoj reči i ovoga puta je uspešno organizovano, na obostrano zadovoljstvo.