Markov apeluje: poštujmo mere da bi izbegli drugo poluvreme

Prvi čovek grada Pavle Markov, apelovao je na sugrađane da uprkos postepenom vraćanju života u normalu, otvaranju salona i teretana, i dalje poštuju mere zaštite i socijalne distance.

Uputio je zahvalnost našim najstarijim sugrađanima koji su i u ovom slučaju dobar primer kako se poštuju preporuke i brine o sopstvenom i kolektivnom zdravlju.

U Kikindi se život lagano vraća u normalu. Gradska uprava donela je odluku o otvaranju teretana, frizerskih i kozmetičkih salona i za većinu ovih objekata danas je prvi radni dan.

Bez obzira na vraćanje života u normalu, moramo imati pre svega dovoljno svesti. Što se tiče samog virusa nemamo potpuno jasna znanja. U svakodnevnim aktivnostima treba da imamo na umu da se virus prenosi neposredno. Nedelje koje smo proveli u domovima i lepo vreme doneli su potrebu da što više boravimo na otvorenom. Na nama u gradskoj upravi je da pored donošenja mera zabrana apelujemo na ponašanje jer sigurno je da same zabrane niti mogu trajati u nedogled niti su rešenje problema, rekao je Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Rigorozne mere uvedene u vanrednom stanju, zabrana kretanja, zatvaranje radnji, uslužnih delatnosti i ograničavanje obavljanja redovnih aktivnosti, mere koje su sada iza nas, treba da nas uče budućem ponašanju, istakao je u obraćanju sugrađanima gradonačelnik Markov.

Sigurno je da se onaj život koji smo vodili pre samog virusa neće uspostaviti brzo, zato apelujemo da se svi ponašaju u skladu sa svojim znanjima i onim što struka kaže. U tome treba da pomognu i ostale ustanove i institucije, pravna lica. Svi pravni subjekti koji rade treba da uspostavljuju red i pravila ponašanja a ne takve odluke ostavljati na pojedincima koji će usluge koristiti, objasnio je Markov.

Za sve objekte koji su počeli sa radom donete su preporuke ponašanja i posebne mere predostrožnosti.

– Aeplujemo na Kikinđane da ne pohrle sad da koriste sve ove usluge, da se strpe, sve će doći na red. Da pokušamo da se zaštititmo. Što se same Kikinde tiče, mi možemo da kažemo da smo zadovoljni što se zdravstvene situacije tiče ali ona može da se naruši preko noći, dodao je Markov.

Uvedenim merama relaksacije vanrednog stanja, penzioneri od sada u šetnju mogu izlaći svakog dana od 18 časova do 1 sat iza ponoći. Markov je poručio mlađima da uvek imaju na umu da su stariji sugrađani najugroženiji a njima je uputio zahvalnost.

Na ovaj način da se zahvalimo nastarijim sugrađanima koji su i u ovim merama prepoznali da je ovo urađeno zbog njihovog dobra. Ne bi voleli da nam virus uđe u ustanove socijalne zaštite kako se dešavalo u pojedinim gerontološkim centrima u zemlji. Ovo nije lokalna već svetska kriza i to što vidimo da se dešava u pojedinim regijama treba da nam bude nauk za ponašanje. Potrebno je da budemo ozbiljni, disciplinovani i da pored svih poteškoća vojim delovanjem dođemo do nivoa da virus nestane. Da u narednim nedeljama možemo da kažemo da smo jedno poluvreme okončali pre svega pozitivno, zaključio je Markov.

U našem gradu, u prilagođen režim rada vratili su se svi pravni subjekti osim kladionica i prodavnice ASIA koja je klasifikovana kao tržni centar . Otvaranje ovih objekata očekivano je nakon praznika.