„Marioneta“ i „Teškaš“ predstavljeni kikindskoj publici

Narodna biblioteka „Jovan Popović“ upriličila je književno veče u kojem su predstavljeni dva romana i dvoje autora. Za Biljanu Alavanju „Marioneta“ je knjiga prvenac. Posebnost joj daje to što je glavnu rolu dodelila važnoj ličnosti iz najbližeg okruženja.

-U romanu je opisan život moje bake. Neki nju smatraju marionetom, odakle potiče i naslov, ali ja ne mislim tako. Za mene je bila izuzetno hrabra i lutkar soptvenog života, bez obzira na sve što je pretrpela. Trpeljivost, kao glavnu žensku osobinu, i sam njen život prepoznala sam kao nasilje u porodici u svim njegovim oblicima. Bez obzira na sve, za mene je ona bila lutkar.

Roman, kroz priču o junakinji koja je gotovo ceo život provela u nedaćama, nosi snažnu poruku.

-Svako ko bude pročitao roman, prepoznaće se. Svačiji život je na neki način težak i ne sastoji se samo od lepih stvari. Sitnice nam ulepšavaju svakodnevicu, ali su krupne stvari uglavnom teške. Iz tih teškoća treba da budemo jači i hrabriji, baš kakva je bila i ona.

 

Iako tematski potpuno drugačiji, „Teškaš“ Nikole Apostolovića takođe prikazuje skoro pa tragičnu sudbinu čoveka, koji se nakon bokserske karijere bori na njemu svojstven način da preživi u svetu punom nepravde.

-On je majstor u iznalaženju izgovora i luta između dobra i zla bez ozbira na posledice. To je bivši omladinski šampion, koji po završetku bokserske karijere ne uspeva baš najbolje da se snađe u savremenim tokovima društva, gde korumpirani političari i direktori odrđuju naše živote. On se suprotstavlja na način koji je samo njemu svojstven, brutalnom silom protiv svih onih koji stoje između njega i onoga što on želi.

Apostolović se takođe bavio boksom i svojevremeno je bio omladinski šampion bivše Jugoslavije u teškoj kategoriji. Zato nas je zanimalo da li je roman autobiografski:

-Apsolutno ima ličnih momenata i apsolutno nije autobiografski. Glavni lik je mnogo interesantniji, veštiji i hrabriji, ali i veći šmeker od mene. Mislim da zna engleski, a ja ga ne znam. Voleo bih da sam kao on, da mogu da vladam situacijom i u momentu da donosim ispravne odluke. Neki put podseća na mene i ja na njega. Ipak, nije to moja autobiografija.

Tako su se dve različite i gotovo realne sudbine spojile kroz pisanu reč. U narednom periodu Biljana Alavanja planira da nastavi da piše o snažnim ženama, dok Nikola Apostolović radi na monografijama boksera koji su dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka utemeljili ovaj sport.