Manje od polovine zemljišta izdato u zakup na licitaciji gradskog poljoprivrednog zemljišta

Na licitiaciji poljoprivrednog zemljišta namenjenog obradi i košenju u vlasništvu Grada Kikinde, u zakup je izdato manje od polovine ponuđenih parcela. Najviša postignuta cena za obradive površine je 25.000 dinara po hektaru, a prema tome što se moglo čuti na samoj licitaciji nije retkost da su te parcele uzurpirane i već posejane.

Licitacija zemljišta u gradskoj svojini prikupljanjem pismenih ponuda protekla je u korektnoj atmosferi. Poljoprivrednim proizvođačima ponuđeno je ukupno 45 licitacionih jedinica a izdato je 19 parcela.

– Bilo je zemljišta i parcela koje su se izdavale i po početnim cenama a bilo je i nadmetanja. Najviša postignuta cena za obradivo zemljište je 25.000 dinara a najniža 18.500 dinara. Što se tiče zemljišta za ispašu, odnosno livada i pašnjaka, najniža cena je 22.099 dinara dok je najniža 2.000 dinara, rekao je Petar Žigić, predsednik Komisije za izdavanje poljoprivrednog zemljišta.

Poljoprivrednici su u gradskoj kući izneli problem da je deo parcela koje su spremni da zakupe uzurpiran. Stojan Padejčev je izlicitirao baš takvu zemlju.

– Neko od naših sugrađana je to već počeo da obrađuje. Jedan deo je posejao a ovaj drugi deo je uzoran tako da su manji moji troškovi. Ne bojim se konflikata, taj što je uzorao i posejao trebao je doći i dati neku ponudu tako da je on sad u gubitku. Ako dalje bude nekih problema tu su nadležni organi. To je parcela od 4 hektara a dao sam 22.000 dinara po hektaru što je realna cena. Zemlja je u dobrom stanju posebno što je već uzorana, iskren je Padejčev.

Poljoprivrednici imaju svoju računicu kada licitiraju ove površine iako nisu niti dovoljno velike niti visoko kvalitetna zemljišta. Držaoci stoke uspevaju da po povoljnim cenama zakupe pašnjake a kada je obradiva zemlja u pitanju najčešće je razlog to što su gradske parcele naslonjene na njihovu.

– To je parcela pored moje koju godinama radim, do sada je bila u državnom vlasništvu a sada je u gradskom. Ja sam izlicitovao kao prvu klasu iako nije, ali je pored moje zemlje pa sam zbog toga toliko dao. To je parcela od 68 ari a 25.000 sam dao za nju, kaže Boško Dobranić, poljoprivrednik iz Ruskog sela.

Novi zakupci će u parcele ući 1.maja a ugovorom je predviđeno da ih mogu koristiti do 31.oktobra. Namera gradske uprave je da se zemlja koja nije izlicitirana ponudi u drugom krugu.