Manje lekara u Domu zdravlja prema kadrovskom planu Ministarstva

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije dostavilo je Domu zdravlja kadrovski plan za 2017. godinu.

-Prema poslednjem kadrovskom planu koji smo dobili 2013. godine imali smo 59 lekara, a po najnovijem, za ovu godinu, imamo mogućnost da u Domu zdravlja radi 52 doktora. To nije proporcionalno broju stanovnika u našem gradu. Bili smo u Ministarstvu zdravlja i uložili smo žalbu, a imali smo priliku i da razgovaramo sa predstavnicima nadležnog Ministarstva. Usaglasili smo se sa pretpostavljenima da u planu postoji i matematička greška i da bi kadrovski plan trebalo proširiti za bar još četiri lekara. Obećano nam je da će greška biti ispravljena, ali to se još uvek nije dogodilo – istakla je dr Biljana Marković, direktorica Doma zdravlja.

Dom zdravlja juče su napustila tri lekara koji su prešli da rade u Opštu bolnicu jer su raspisane specijalizacije.

-Primićemo lekare na određeno vreme, ali reč je o mladim doktorima bez iskustva. Naše ambulante nalaze se u devet sela i jako je teško poslati mlade doktore u seosku ambulantu gde bi radili sami – kaže naša sagovornica.

Sa druge strane devetoro doktora zaposlenih u Domu zdravlja trenutno se nalaze na specijalizaciji iz ginekologije, opšte i urgentne medicine, medicine rada i pedijatrije. Iako oni nisu u Kikindi, na spisku su zaposlenih.

-Ovog momenta imamo 46 lekara, a tu su ubrojani i oni koji su na specijalizaciji i za koje nemamo pravo da ih zamenimo. Rad organizujemo u datim okolnostima tako da apelujem na sugrađane da budu strpljivi.

Prvi lekar, doktorka koja je na specijalizaciji iz ginekologije, vraća se za godinu i po dana. Iako je ove godine bilo u planu da Dom zdravlja raspiše četiri specijalizacije, odustalo se od toga.

Sredstva namenjena investiranju opredeljena su za izradu projekata za energetsku efikasnost zgrade u kojoj je Medicina rada.

-Na konkursu koji je raspisao “Telekom” dobili smo novi ultrazvučni aparat za pregled kukova kod dece. Aparat se nalazi na Dečijem odeljenju i već se koristi. Postojeći ultrazvuk bio je star i vreme je bilo da se osavremeni – zaključila je direktorica Doma zdravlja.

Budžetom lokalne samouprave opredeljeno je 6,5 miliona dinara za Dom zdravlja. Polovina sume utrošena je na zarade lekara koji su angažovani na privremenim i povremenim poslovima. Planirano je ulaganje od dva miliona dinara za osposobljavanje prostora za arhiv jer ovu ustanovu krajem godine očekuje reakreditacija.