Manifestacija u čast mladih sportistinja Kikinde

Mlade Kikinđanke proslavile su dan žena pokazavši šta je sportski duh.

Boje svojih klubova dostojanstveno su predstavile pred vršnjacima, nastavnicima i predstavnicima lokalne samouprave. Neke od njih otkrile su nam razloge zbog kojih se bave sportom.

-Smatram da je to zdravo i da mi je neophodna neka aktivnost. Usput se družimo i putuje. Zdravo živim od kad treniram, a plivanjem se bavim 10 godina. Volim vodu i bazen i lako sam se odlučila za ovaj sport, kaže Sofija Stojkov, dok mala gimnastičarka Lena Perić dodaje:

 

-Volim da se bavim sportom zato što mi je to lepo. Gimnastiku volim, jer mogu da radim zvezdu, špagu, a i to sam ranije naučila.

Manifestaciji „Žene – sa ljubavlju od rekreativnog do vrhunskog sporta“ je prisustvovao i gradonačelnik Pavle Markov, koji je istakao da je Kikinda prepoznatljiva po sportu, a da veliku ulogu u tome imaju upravo sugrađanke.

-Mislim da je ovakva manifestacija veoma važna i neophodna našem gradu, da prave vesti odlaze iz Kikinde i da smo kao grad uspeli. O ovome ne bi trebalo samo da se priča uoči osmog marta, već i tokom godine. Skup poput ovoga, sa svim našim devojkama na jednom mestu, značajan je da bismo promovisali sva ona prava koje bi žene trebalo da imaju u modernom dobu. Ovako i iskazujemo stav grada Kikinde o ovako važnoj i velikoj temi.

Gošća Kikinde ovim povodom bila je i Ivana Jovanović, predsednica Sportskih igara mladih Srbije. Podsećamo, ovaj kompleksan sportski događaj protekle godine krenuo je iz našeg grada, što je dokaz da se ovde itekako neguje sportski duh.

-Poznato je da je grad Kikinda za Sportske igra mladih uradio mnogo. Mi sada već imamo partnersku saradnju, a kada dođete u grad koji je vaš partner uvek se osećate prijatno. Za Kikinđane sam ponela srce, imajući u vidu da je manifestacija veoma važna za grad, sport u celini, amaterski i vrhunski.

 

Iako je uloga devojčica nemerljiva, statistika pokazuje da gotovo 50 odsto njih iz prestaje da se bavi sportom u pubertetu. Manifestacije poput ove za cilj imaju i da se ovaj podatak promeni na bolje.

-Nama je cilj da devojke koje su se oprobale u jednom ili više, u uzrastu kada ulaze u pubertet, pronađu nešto što je za njih adekvatno i lepo i u čemu mogu da uživaju. Ko ima predispozicija, doći će do vrhunskih rezultata svojim radom, kao što to sportistkinje na vrhunskom nivou čine, kaže predsednica Školskog sportskog saveza Kikinde Svetlana Mirčić Vukobrat.

U publici su bili učenici četvrtih, petih i šestih razreda osnovnih škola, odnosno deca koja bi najviše trebalo da budu uključena u fizičku aktivnost. Događaj je organizovao Školski sportski savez, u saradnji sa Udruženjem građana „OKSI“ i pod pokroviteljstvom Grada Kikinde.