Manifestacija „Dragi Daune“ u Kikindi

Daunov sindrom nije bolest, nego stanje nastao nadekvatnom podelom hromozoma. Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom je 21. mart, ali njihovi životi jednako su važni svih ostalih dana u godini. Stoga je Udruženje roditelja i građana dece sa posebnim potrebama „Naša kuća Kikinda“ upriličilo celodnevni program pod nazivom „Dragi Daune“.

Centralni deo manifestacije održan je na Gradskom trgu gde su domaćini i gosti iz Novog Sada i Zrenjanina prikupljali zagrljaje od Kikinđana. Evo na kakvu su reakciju naišli:

-Divni su bili. Pored zagrljaja, dobili smo i poljupce. Delili smo neke sitne bombone, nismo imali neke velike poklone, ali smo dobili više od toga – zagrljaje i oduševljenje. Važno je da svi vidimo osobe sa Daunovim sindromom, koliko su oni slatki, umiljati, sposobni i samostalni. Sve što današnjem svetu nedostaje imamo kod osobama sa Daunovim sindromom, kaže Jovanka Bajšanski ispred Udruđenja građana „Naša kuća”.

Gost Kikinde bio je i Filip Bartole iz Zrenjanina. On ima 27 godina i veoma je uspešan u mnogim sportskim disciplinama. U Kikindi je bio nebrojeno puta i uvek odavde nosi lepe utiske:

-Zadovoljan sam posetom, ovde je lepo. Osvajao sam medalje u plivanju, fudbalu, atletici i skijanju. Išao sam u Belgiju 12 dana sam. Navijam za Crvenu zvezdu i najviše volim fudbal.

Uz adekvatni podsticaj Filip i još mnogo osoba sa Daunovim sindromom mogu da postignu uspehe vredne divljenja i pažnje. Stoga je važno da na njih obraćamo pažnju i u danima poput ovog, kojim se ne obeležava niti jedan poseban datum, ali se slave prave ljudske vrednosti.