Mali maturanti na probnom ispitu

Nakon polaganja probnog testa iz matematike, danas su kikindski osmaci rešavali zadatke iz maternjeg jezika, a pokazali su i sve što znaju kada je kombinovani test u pitanju. U OŠ“Feješ Klara“ 34 đaka osmih razreda imalo je mogućnost da se upozna sa pravilima polaganja završnog ispita.

Nakon testa iz matematike, koji je i ovoga puta, prema tvrdnji kako đaka tako i nastavnika, bio dosta težak, danas su đaci polagali testove iz maternjeg jezika i kombinovani test koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju, biologiju. Kako je navela direktorica OŠ „Feješ Klara“ Hermina Čemere, test je sam po sebi vrlo koristan i ukazaće na sve propuste, kako se ne bi ponovili na pravom testu, koji će biti za dva meseca:

-Naši učenici, osmaci njih 34 radili su probni ispit iz matematike. Prema njihovim rečima juče je bio najteži test, ali danas su malo opušteniji i kažu da je danas bilo lakše. Ovo je veoma dobra stvar i za đake, nastavnike, ali i za roditelje, što se ovo radi. Učenici stiču  uvid u završni ispit, već sad sede u ovoj sali, popunjavaju identifikacione listiće, upoznaju se sa zadacima, načinom rada. Za nastavnike je dobro jer mogu da ustanove, koji deo gradiva treba više obnoviti i doraditi, a za roditelje da se upoznaju sa nivoom znanja svojih osmaka.

Uloga probnog završnog ispita je da se učenici i nastavnici pripreme na procedure koje ih čekaju na samom završnom ispitu.

Testovi iz matematike i srpskog nose po 13 poena, a kombinovani test 14. Završni ispit za male maturante biće organizovan 17, 18. i 19. juna. Svi osmaci moraju da izađu na završni ispit jer on predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog…