Mali Kikinđani učili šta je saobraćajna kultura

Kulturno – umetničko društvo „Livac“ i Auto škola „Stop“ počeli su sa sprovođenjem projekta „Saobraćajna kultura dece nižih uzrasta“. Iako u vrtićima kroz aktivnosti metodike upoznavanja okoline deca uče o najvažnijim pravilima, uvek je poželjno da im na ovu temu govori i stručno lice.

Ovoga puta to je bio Dušan Petrović, stručni saradnik za saobraćaj Sekretarijata za inspekcijske poslove Gradske uprave Kikinda, koja je i finansirala projekat:

-Projekat je baziran na saobraćajnoj kulturi, odnosno na edukaciji dece predškolskog uzrasta o osnovnim pravilima o saobraćaju, tj. kako da se pravilno kreću od kuće do vrtića, kasnije i do škole.

 

Ciljna grupa projekta su deca koja se pripremaju za polazak u školu.

Predškolci su ciljna grupa, jer su po statistici Agencije za bezbednost saobraćaja oni i deca nižeg školskog uzrasta najugroženiji. Oni tek tad kreću sami u saobraćaj i zato su okarakterisani kao najkritičnija grupa. Nama se iz tog razloga razvila svest da bismo mogli da izvršimo edukaciju najmlađih kako bi se smanjio broj stradale dece i uticalo na to da se što bezbednije kreću u saobraćaju, objašnjava Ivana Udicki iz Auto škole „Stop“.

Prvom predavanju u Auto školi „Stop“ prisustvovali su mališani iz vrtića „Naša radost“. Onu su nam otkrili koliko znaju o saobraćaju.

-U njemu prolaze automobili. U saobraćaju imamo zebre preko kojih prelaze ljudi. Mama i tata su pažljivi u vožnji, jer su išli u auto školu gde su naučili da voze, da koriste sve dugmiće i da pojačavaju brzinu, kaže Nataša Đurin, a Ognjen Kojić dodaje:

-Saobraćaj je ono kuda se kreću automobili. Kada dolazim peške u vrtić, usput imam semafor i najvažnije je da se stane kada je crveno svetlo.

 

O saobraćaju Dragana Arambašić kaže:

-Vozim se automobilom svakog dana i vezujem pojas, jer je to važno da ne kreneš napred ako zakoče. Znam i da kada je na semaforu crveno treba stati, a kada je zeleno onda kreneš.

Znanja nikad dovoljno. Zato je i planirano da kroz ovaj projekat saobraćajna pravila upoznaju mališani iz gotovo svih kikindskih vrtića.