Mali Kikinđani se zabavili u „Muzeju plesa“

„Muzej plesa“ je interaktivna predstava namenjena deci predškolskog uzrasta, koja se dešava u posebnom ambijentu.

Tako je prostorija Kluba prijatelja muzeja pretvorena u široki podijum za ples i igru, a mališani su sa koreografima i uz audio-vizuelne prezentacije đuskali u ritmovima različitih žanrova:

-Deca kroz interakciju sa umetnicima uz predstavu prolaze kroz razne prostore i tako se upoznaju sa plesom. U svakoj prostoriji kroz koje se kreću na drugačiji način doživljavaju ples, objasnila je Jovana Rakić, koreograf i plesni pedagog.

Savremeni ples već odavno prevazilazi svoje bazične okvire. To oseti i publika koja posećuje koncerte i pozorišne predstave:

-Savremeni ples podrazumeva istraživanje i u sadržaju i u formi. Danas ima mnogo „inter“ i „intra“ u plesu, ali i u ostalim savremenim izvođačkim umetnostima. Mi volimo da ih sve svrstamo zajedno, jer se plesači već odavno ne bave samo plesom kao treningom, nego i razmišljanjem i propitivanjem raznih društvenih aktuelnih tema i problema, bilo da oni dolaze iz svakodnevice ili iz umetnosti.

Stoga je važno najmlađe uvesti u svet plesa, jer kroz ove aktivnosti uče, razvijaju motoriku, neguju maštu i divergentno mišljenje. To je i uloga ove predstave:

-Namenjena je najmlađima, jer smo dolazimo iz organizacije koja se zove Stanica servis za suvremeni ples. Ovaj projekat sveukupno zovemo „Muzej plesa“. Sastoji se iz dve aktivnosti: od interaktivne predstave i radionica i predavanja koje radimo sa tinejdžerima i mladima. Trudili smo se da obuhvatimo sve mlade i svu decu.

Kikinda je prvi domaćin „Muzeja plesa“, a ovu predstavu uskoro će videti i iskusiti mališani u Užicu, Beloj Palanci i Kragujevcu. Nosilac projekta je Stanica servis za savremeni ples, a finansijsku podršku dobio je od Ministarstva kulture i informisanja.