„Malac Genijalac“ predstavljen Kikinđanima

U amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača održana je prezentacija alternativnog programa obrazovanja „Malac Genijalac“. Ova vrsta edukacije trebalo bi početkom sledeće školske godine da se sprovodi i u našem gradu.

Realizacija ovog programa sprovodi se u malim grupama, gde je akcenat stavljen na individualnom radu. Deca će biti grupisana prema uzrasnoj kategoriji. U pitanju su jedna predškolska i tri školske grupe. Rad je baziran na abakusu, drevnoj japanskoj računaljki.

Ovo je posebno važno za decu predškolskog uzrasta, koji kroz igru na najbolji način razvijaju svoje sposobnosti. Uz pomoć abakusa lako se rešavaju i najkomplikovanije matematičke operacije. Ipak, rad u „Malcu Genijalcu“ nije fokusiran samo na ovoj naučnoj oblasti.

Sam program mentalne aritmetike, iako nov u našoj zemlji, koncipiran je odavno i dolazi sa Dalekog istoka, odnosno iz Japana. Kako tvrdi naša sagovornica, Danica Banzć, koja je master mentalne aritmetike, od ovog vida edukacije očekuje se mnogo, a evo i kakva su njihova očekivanja u vezi sa Kikindom:

-Deca su svugde jednaka i voljna da uče. Svi su veoma iskreni i vredni. Od njih se ne očekuje ništa manje nego od dece iz bilo koje sredine.

Prezentaciji je prisustvovao veliki broj roditelja, ali i prosvetnih radnika. U „Malcu Genijalcu“ ne spore uticaj genetike na razvoj celokupne dečije ličnosti. Ipak, dodaju i to da pravi podsticaj doprinosi ostvarivanju najviših ciljeva.