Mala matura počela polaganjem testa iz maternjeg jezika

Mala matura predstavlja prvi veliki izazov u životu svakog školarca. Prvi test završnog ispita, koji osmaci polažu u tri dana, jeste onaj iz maternjeg jezika.

Televizija Rubin je u OŠ „Đura Jakšić“ zabeležila atmosferu prvog dana prijemnog ispita. Testiranje je počelo tačno u devet sati i trajalo je 120 minuta. Učenici sa kojima smo razgovarali imali su različite utiske o prijemnom ispitu iz maternjeg jezika, ali su u globalu zadovoljni urađenim testom:

-Nije bilo teško, videćemo kakvi će biti rezultati. Spremam se za naredna dva testa vežbajući uz zbirke zadataka, kaže Vukašin Popović, dok njegova školska drugarica Una Stojković ističe:

-Test je bio lak. Išla sam na pripremnu nastavu koja je organizovana u biblioteci. Idem na privatne časove kako bih spremila test iz matematike. Želela bih da upišem društveni smer u gimnaziji.

Šest nastavnika vodilo je računa da sve prođe u najboljem redu, a tako je i bilo sve do kraja testiranja. Male maturante i naredna dva dana očekuju prijemni ispiti, u četvrtak iz matematike, a u petak kombinovani test, koji obuhvata znanje iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. U kikindskim srednjim školama ima mesta za 600 prvaka, a u našem gradu osmi razred završilo je 558 učenika.