Majčino mleko najbolja hrana

Udruženje „Baby friend“ pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo realizuje projekat „Podrška dojenju“. Tim povodom u našem gradu održana je radionica namenjena trudnicama, budućim roditeljima, majkama koje doje i podržavaju dojenje,kao i zdravstvenim radnicima. Julija Đisalov, direktorka udruženja „Baby friend“ napominje da je Kikinda posle Srbobrana drugo mestu u kom se održava ovakav skup.

-Želja nam je da ukažemo koliko je važno da majke doje svoje bebe. Majka treba da ima podršku kompletene porodice u tom, na početku naporu, a posle velikom benefitu za sve. Najveću korist od dojenja ima dete, potom majka, porodica i na kraju i samo društvo – rekla je Julija Đilasov.

Svega 13 odsto beba koje se rode u našoj zemlji do šestog meseca isključivo se doji, 47 procenta dece kombinuje dojenje i dohranu, dok se 40 odsto beba hrani isključivo adaptiranim formulama.Brojne su prednosti dojenja za zdravlje bebe, a majčino mleko je hrana koja je uvek spremna, uvek optimalne toplote i hranljivosti, u onoj količini koja je bebi potrebna. O važnosti dojenja govorili su pedijatar neonatolog Gordana Marović Ivanov, Kristina Nedeljković iz Republičke stručne komisije za dojenje, kao i lekari specijalisti Svetlana Vidaić i Mirela Buculjević.