Majčino mleko najbolja hrana za bebe

Nacionalna nedelja dojenja u Srbiji tradicionalno se obeležava 40. kalendarske nedelje i simbolično predstavlja trajanje trudnoće. Ove godine Nacionalna nedelja dojenja obeležava se pod sloganom „Podrži dojenje – osnaži roditelje. Sada i ubuduće”. Buduće majke sa kojima smo imali priliku da razgovaramo u Školi za trudnice smatraju da je majčino mleko najvažnije za razvoj dece.

Brojne su prednosti dojenja za zdravlje bebe, a majčino mleko je hrana koja je uvek spremna, uvek optimalne toplote i hranljivosti, u onoj količini koja je bebi potrebna, ističe Olivera Vučković Popov, glavna sestra Patronažne službe i koordinatorka Škole za trudnice.

-Dojenje nije samo obrok. Dojenje je hrana, ljubav uteha. Ono stvara bliskost između majke i bebe posle rođenja – istakla je Olivera Vučković Popov, glavna sestra Patronažne službe.

Svega 13 odsto beba koje se rode u našoj zemlji do šestog meseca isključivo se doji, 47 procenta dece kombinuje dojenje i dohranu, dok se 40 odsto beba hrani isključivo adaptiranim formulama.

Povodom Nacionalne nedelje dojenja udruženje „Baby friend“ pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo realizuje projekat „Podrška dojenju“. Tim povodom u četvrtak, 10. oktobra u KCK u 17 sati biće održana radionica namenjena trudnicama, budućim roditeljima, majkama koje doje i podržavaju dojenje.