Maja Volk u Kikindi premijerno promovisala novu knjigu

U Kulturnom centru Kikinda upriličena je promocija novog romana Maje Volk „Sveta ljubav i sentimentalno putovanje“. Specifičnost ovog dela je što je pisan iz vizure dvoje zrelih intelektualaca, jer je rađen u koautorstvu sa Nikosom Gusgunisom, inače Majinim životnim saputnikom.

-Knjiga nije o receptima ili ishrani, ali jeste o zdravlju. U pitanju je prva srpsko-grčka knjiga napisana u četiri ruke. Veoma je neobičan način na koji smo radili, budući da ja ne govorim grčki, a Nikos ne govori srpski. Komunicirali smo na engleskom jeziku, prevodili jednom drugom sopstvene misli. Morali smo da usklađujemo stilove, pogotovo ja, koja sam i scenarista i više volim konkretnu priču, a Nikos je više liričar i filozof.

Priča ima dva pripovedača, koji na kraju nestanu, jer zaljubljenima više nisu potrebni posrednici. Roman nema klasičnu strukturu, bez zapleta ili narativnog toka. Delo je filozofskog karaktera, uz poeziju i dosta hrabru tezu da istinska ljubav nije „obučena“ već u potpunosti.

Knjiga, koja je premijeru imala baš u Kikindi, subjektivna je i objektivna u isto vreme. U pitanju je roman nade, koji razbija tabue. Prema mišljenju naše sagovornice, ljubav u zrelim godinama poprima neku posebnu dimenziju.

-Kada spojite poeziju sa telesnim nema vulgarnosti. Pobijamo ono da se ljubav vremenom gasi, razvodnjava ili prelazi u druge oblike. Životno i ljubavno iskustvo motivisalo nas je da pravimo ne utopije, nego eutopije, odnosno rajsko mesto gde živi ljubav.

 

Kako naša sagovornica ističe, sve je ovo bila sudbina, u koju donedavno nije verovala. Ipak, da bi se došlo do nje, čovek mora biti odvažan ili kako Maja ističe „Treba kupiti tiket da bi dobio loto premiju“.