“Magareće uši” autorke Olivere Skoko, priča iz dve priče

Nova knjiga „Magareće uši“, istoričarke umetnosti Olivere Skoko predstavljena je kikindskoj čitalačkoj publici u Narodnoj biblioteci.

Jedna veoma lična priča, takozvana knjiga „u dve ruke“ – autorke i njene majke, predstavlja jednu vrstu mešanog začina autobiografije i fikcije, što i jeste zapravo okosnica cele priče. Gostujući u Narodnoj biblioteci, predstavljajući svoj rad Skoko je navela da je rad na knjizi bio jednim delo opterećenje, zbog emotivne strane cele priče:

-Iz aspekta emocija, bilo je teško. S druge strane jeste jedna vrsta odgovornosti. Moja majka kada je pisala o svom životu, nije imala ideju šta bi moglo da se sa njenim rukopisom desi. Eto, nakon njene smrti  ja sam došla u posed te njene sveske i rešila da to sačuvam. U jednom folderu, rukopis je čekao oko tri godine.  Knjiga predstavlja zajedničko delo u kom se vidi različitost u kvantitetu, dodaje autorka. Pisanje majke je daleko kraće, poglavlja su sa manje rečenica, dok je autorka u svemu koristila opširnije opise. Sam naslov, došao je kao potreba opisa trenutka.

Knjiga „Magareće uši“kako kritičari opisuju, donosi čitaocu mirise života – bolest, rađanje, smrt, ljubavne susrete i rastanake, izmamiće osmehe i suze. Ovo je knjiga koju možete staviti pod jastuk da bi vam donela lepe snove. Oliveru Skoko očekujemo već u martu kada će nam se predstaviti i kroz jedinstvenu izložbu „Dakle, vi ste taj Uroš Predić?“