Mafini od ludaje, za Kuhinjskog kalfu iz Kikinde

U okviru televizijskog takmičenja Kuhinjski kalfa, koje se emituje na programu RTS-a devetu godinu, učenici Ekonomsko trgovinske škole, smer kuvar pripremaju zdrav i jeftin obrok. Ovoga puta njihova jeftina užina su mafini od ludaje.

Da li mogu takvi, zdravi obroci, koje osmisle đaci škola u kojima postoji smer kuvar da zamene školske užine iz pekara. Test, koji se kao takav nameće đacima i predavačima kuvarskih škola, koji opet imaju mogućnost da osmisle što zdraviji i jeftiniji obrok, kako bi ga ponudili školama kao alternativu.

Sve zanimljive recepte, gledaoci imaju mogućnost da pogledaju okviru takmičenja Kuhinjski kalfa, na TRS. Kikindska Ekonomsko trgovinska škola ove godine se takođe takmiči, objašnjava nastavnik kuvarstva, Milan Maletić i svaki glas ili lajk na oficijelnoj, fejsbook stranici RTS-a znači sada već izverziranim malim kuvarima:

-Mi se takmičimo već treću sezonu. U prvoj sezoni smo osvojili prvo mesto, a prošle godine smo bili četvrti. Ove godine smo pripremili jedan zaista divan recept. Poenta je u tome da pripremimo jednu zaista zdravu užinu, koja bi trebalo da bude baš prava, zdrava, a jeftina  đačka užina. Takođe je cilj da užina bude napravljena od autentičnog materijala, a gde ćete bolje od ludaje.

Kako Maletić objašnjava, takmičenjem su obuhvaćene sve škole u Srbiji koje imaju kuvarski smer. Prema registru Ministarstva prosvete, u Srbiji postoji 11 ugostiteljskih škola i nekoliko desetina srednjih škola koje imaju smer kulinarski tehničar. Takmičanje traje dok sve škole ne prođu emitovanje.

 

Prvi ciklus emitovan je u jesen 2013. godine. Kroz sezone, budućim ugostiteljima, zadavani su razni “zadaci”, od slatkih do slanih porudžbina uz ograničenje sa cenom sastojaka. Osnovni cilj, bio je i ostao, kako prirpemiti zdravu, ukusnu i cenom pristupačnu školsku užinu. Kako kažu sami đaci, ovakav nastup i promocija škole svakako je vrlo bitan deo kada je lično usavršavanje u ptanju. Uz podršku Ministarstva prosvete, iz Kalfe proističe društveno korisna inicijativa da se uvede besplatna, ili bar jeftinija, užina koja bi se spremala u školskim kuhinjama. Kikindska škola je svoj recept promovisala i sada je na Kikinđanima da podrže našu školu odlaskom na na FB stranicu Kuhinjski kalfa gde će svoj glas dati receptu, mafini od ludaje.