Loši vremenski uslovi i bolovi u mišićima i kostima

Reumatski problemi, bolovi u kostima, zglobovima i mišićima mogu biti izazvani i usled loših vremenskih uslova. Prolećni dani, kada je izražena veća vlažnost u vazduhu imaju nepovoljan uticaj na obolele od reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, lumbalnog bolnog sindroma ili gihta. U apotekama Cvejić, kako ističu baš u ovom periodu godine sugrađani se češće obraćaju za savete, kako bi ublažili bolove izazvane kostoboljom.

Promene temperature različito utiču na različita tkiva. Kako navodi Tijana Dimitrijević, magistar farmacije i šef  u apotekama  Cvejić, primetno je veće interesovanje sugrađana za preparate kojim bi mogli bar balo da ublaže nastalo stanje, koje nije izazvano samo vremenskim oscilacijama:

-Bol je veoma česta kod ljudi, razlozi su opet različiti. Uglavnom su u ovom periodu godine izraženi  bolovi u zglobovima i mišićima. Uzrok, pored lošijih vremenskih uslova najčešće  je nasleđe, povećana masa, iscrpljenost, preopterećenost, učestalo izvođenje neprijatnih pokreta i tome slično.

 

Za ublažavanje tegoba, naročito bolova i ukočenosti, preporuka su kreme prirodni antireumatski lekovi protiv bolova koji deluju lokalno na mesto bola:

-Najbitnija je preventiva, odnosno kod gojaznih, smanjenje težine, zatim lagana fizička aktivnost.  Nošenje adekvatne sportske opreme, ukoliko se bavimo sportom, što je takođe vrlo bitno. Što se tiče lečenja, to znači od zavisnosti od tipa bola, intenzivnosti, učestalosti  zavisi da li će lečenje obavljati lekar. Može se koristiti oralna terapija analgeticima, koja zavisi od zdravstvenog stanja samog pacijenta. Lokalni preparati su ipak najpoželjniji. To su kreme, gelovi, flasteri, fluidi i tome slično.

U ovoj apoteci , kako navode vrlo je bitna komunikacija sa žiteljima mesta, u kom se nalazi apoteka. U BVS-u, prema tvrdnji anketiranih, značajno je što se  apoteka nalazi kraj Zdravstvene stanice, ali je takođe bitno i ko se nalazi sa one strane pulta, komentariše i Đuja Crnadak:

-Ja jako verujem apotekarki. Ona je takva, da čovek ne može da je ne poštuje. I da ne odem kod lekara, njen savet je upravo ono što mi je potrebno. Em ljubazna, em profesionalna. Uvek je nasmejana i vrlo posvećena svom poslu. Jako mije drago što je ona ovde sa nama, a svima u selu znači što imamo ovakvu apoteku, koja je dobro opremljena.

 

Iz apoteka Cvejić poručuju da za pacijente još uvek imaju popust od sedam posto i poklon kartice uz podizanje recepata.