Loša godina za proizvođače krompira

Porodica Zavišin iz Kikinde najveći je proizvođač krompira u našoj sredini. Krompir uzgajaju duže od četiri decenije, a ove godine pod jednim od najtraženijih povrća imaju sedam jutara zemlje.

 

 

 

 

-Proizvodnja od samog početka nije obećavala. Kasnili smo sa sadnjom ranog, ali i kasnog krompira skoro mesec dana. Posle toga usledila je suša, a potom smo imali velike količine padavina. Protekle dve godine bile su jako teške. Pretprošle smo imali ekstremnu sušu, a ove godine previše kiše – kaže Branislav Zavišin, povrtar.

Osim što je porodična tradicija,krompir ovoj porodici donosi sigurnost jer može da stoji i da sačeka dobru cenu.U toku je vađenje ovog povrća koje je manje rodilo nego lane.

-Prošle godine imali smo prinos od 50 do 60 tona, dok ove godine, ne samo ja nego i svi proizvođači, teško da će preći cifru od 40 tona roda. Pored preobilnih padavina u junu i julu borili smo se i sa bolestima – ističe Zavišin.

Pored svih nevolja koje su donele vremenske prilike pronalazak radnika bio je još jedan problem sa kojim se susreo naš sagovornik.

-Svake godine sve teže pronalazim kvalitetnu radnu snagu. Na kupljenju krompira angažovao sam tridesetak radnika iz Ostojićeva i okolnih sela. Nadoknada za osmaosatni rad je 2.000 dinara – priča naš sagovornik.

Ove godine cena krompira nešto je viša u odnosu na prethodne.

Za dobar, kvalitetan krompir cena na veliko je 35 dinara za kilogram. Na džakove se prodaje od 40 do 45 dinara za kilogram. Ove godine biće dosta nekvalitetnog krompira, tako da očekujm dobru cenu

Ukoliko bude imao kvalitetnu radnu snagu Zavišin će i sledeće godine sejati iste površine pod krompirom. Ukoliko do toga ne dođe biće primoran da redukuje uzgoj ovog povrća.