Loša godina za pčelare

Kikindski pčelari trudiće se da zaborave i ovu godinu koja je bila loša u svakom pogledu. Zimovanje je najosetljivija faza u životu pčelinjih zajednica i sada je najvažnije obezbediti im uslove da što bolje podneu hladan period koji dolazi.

I ove godine gradska uprava pomaže pčelarima putem konkursa. Namenjenih pola miliona dinara već je opredeljeno onima koji su ispunjvali uslove . Naš sagovornik ističe da njegovo udruženje svake godine aplicira za novac.Prošle godine otvoren je pogon za proizvodnju meda i pčelinjih proizvoda u prostorijama udruženja. U pogonu postoji linija za vrcanje meda, linija za pravljenje zimske prihrane odnosno pogača, sušare za polen, za pakovanje meda, topionici, dekristalizatori. U objekat i opremanje uloženo je oko 50.000 evra u proteklih šest godina, a sredstva su obezbeđena putem konkursa koje su raspisivali grad Kikinda i Pokrajina.

Manifestacija „Kikindski pčelari Kikinđanima“ sedma po redu biće realizovana u puno manjem obimu nego ranijih godina. Naredne subote biće postavljena jedna tezga sa medom koji su izvrcali „Jovini pčelari“ na ulazu u udruženje, a u dvorištu udruženja pčelari će moći da se sastanu i razmene iskustva. Najbolji likovni radovi dece koja su učestvovala na likovnom konkursu biće nagrađeni.