Loša godina za kukuruz

Tradicionalno, godinama unazad PSS organizuje Dan polja jesenjih kultura. U pitanju su 4 osnovne ratarske kulture, suncokret, kukuruz, soja i šećerna repa. Kako je naveo savetodavac PSS Zoran Simić, kukuruz, kao kultura koja je najviše zastupljana u kikindskim atarima, pretrpeo je veliku štetu i očekuje se prinos od svega 50 %.

O procentu štete je vrlo nezgodno govoriti, baš zato što su strahovito velike razlike od parcele do parcele, stav je, kako samih proizvođača, tako i stručnjaka iz Novosadskog Instituta za ratarsvo. Cene u otkupu u Vojvodini i Srbiji ne zavise, ili vrlo malo zavise od same proizvodnje, rekao je Robert Nemeš, ispred instituta i dodao

-vrlo teška i zahtevna godina i ne verujem da će bilo koja kultura nešto iskočiti, kada je dobar usev u pitanju. O procentu štete je vrlo nezahvalno govoriti. Teška godina, ali treba naći smisao. Ako prođete atarom videćete da su strahovito izražene razlike. Od pristojnih  do parcela bez prinosa, pa onih sa vrlo dobrim pronosom U svakom slučaju,  značajno umanjenje prinosa.

Da će godina, bar kada je kukuruz u pitanju biti zapamćena po lošijem prinosu kukuruza slažu se i stručnjaci iz Galenike Fitofarmacije, sa kojima PSS sarađuje već dugi niz godina. Milivoj Šibul se bavi poljoprivredom od svoje 13. godine. Poznaje njivu i ćudi prirode već 66 godina pokušavajući da uz što bolje tehničke mere i uz dobra semena ima što bolji prinos. Kako kaže, ovakvu godinu ne pamti.

-Prvo je repromaterijal najbitniji. Od tog se kreće. Ako poseješ dobro seme, imaš čemu i da se nadaš. Pridržavamo se toga. Sada su prirodne, ja to zovem , nepogode. Ja ne pamtim, a 66 godina sam u poljoprivredu, ovakvu godinu. 40 i više stepeni bez prekida danima. Sve se odrazilo na biljke. Ja kažem, kukuruz će imati štetu do 100%, ako uspem 10% da oberem, onda će to biti nešto!

 

Dani polja u Kikindi su najveća manifestacija u Severnom Banatu, što se tiče agrara, koju organizuje PSS. Nigde se ne okuplja više proizvođača i stručnjaka. Ogledno polje Kinđa predstavlja vrhunski uzor sa velikim brojem biljnih vrsta i kultura. Ideja je da  i proizvođači i trgovci i semenske kuće dobiju validnu informaciju šta od kultura i preparata  za ove uslove najbolje odgovara, što je i svrha ovakvog okupljanja.