Lokalna samouprava podržala dualno obrazovanje u Tehničkoj školi

Srbija je jedina zemlja u regionu koja ima Zakon o dualnom obrazovanju u skladu sa evropskim standardima. Njegova primena u školama omogući će učenicima da iz školskih klupa izađu sa funkcionalnim znanjem tako da će biti konkurentniji na tržitu rada. Imajući u vidu ove prednosti Tehnička škola omogućiće dualno obrazovanje svojim đacima, a gradonačelnik Pavle Markov istakao je da ovakva nastava doprinosi usklađenosti obrazovanja sa potrebama pivrede.

-Lokalna samouprava je više nego zainteresovana za uvođenje dualnog obrazovanja, što nam je i jedan od političkih ciljeva. Privreda u Kikindi jača, imamo sve više novih firmi, a postojeće proširuju proizvodne kapacitete. Sa druge strane sva ova preduzeća imaju potrebu za kvalifikovanom radnom snagom koje nema u dovoljnoj meri – istakao je Pavle Markov.

Prvi čovek grada rešenje vidi u dualnom obrazovanju, a Kikinda je među prvim gradovima u Srbiji gde se ono i sporvodi.

-Pored redovne nastave u školama učenici stiču i praktična znanja u kompanijama kojima je određen obrazovani profil neophodan. Učenici na ovaj način u praksi primenjuju ono što su naučili na časovima teorije. Na ovaj način đaci postaju konkurentni na tržištu rada, a privrednici imaju mogućnost da ih obuče da rade u njihovim firma – dodao je Markov.

Učenici Tehničke škole imaće priliku da steknu funkcionalno znanje u četiri kompanije.

-Ugovore smo potpisali sa komapnijama “Grindex”, “Šole”, “Mecafor” i TPS “Labin progres” iz Novog Kneževca. U njima će stručno praksu imati đaci na obrazovnim profilima bravar-zavarivač i operater mašinske obrade – kazala je Milanka Halilović, direktorica Tehničke škole.

 

 

 

 

 

 

Kompaniji “Šole” već neko vreme nedostaju zavarivači i bravari, tako da su oni rado prihvatili da pomognu u njihovom obučavanju. U ovoj firmi praktičnu nastavu pohađaće osam učenika.

-Nama su potrebni varioci i bravari. Trenutno zapošljavamo 25 varioca i 15 bravara, a prema sadašnjim zahtevima tržišta ovaj broj mogli bismo i da udvostručimo. Saradnja će nam mnogo značiti – objasnio je Nikola Šoklovački, izvršni direktor firme “Šole”.

Bravari-zavarivači praktičan deo imaju u drugom razredu i njih je trenutno 12. Operateri mašinske obrade praksu imaju u prvoj godini, a škola planira upis 15 đaka ovog smera.