Livnica “Cimos” zatvorila pogon “Alatnica”

Prvog radnog dana ove nedelje zaposlene u pogonu „Alatnica“ koji radi u okviru Livnice „Cimos“ dočekale su neprijatne vesti, a to je da se ovaj pogon zatvara. Kako ističe Vladimir Kežić, predsednik sindikalne organizacije Alatnica- Livnica „Kikinda“ većina zaposlenih u ovom pogonu ima preko 30 godina staža, a u Alatnici ima 33 radnika.

-U ponedeljak u 15 minuta do 14 sati održan je zbor radnika na zahtev poslodavca kako bi nas obavesti da se pogon gasi. Svim zaposlenima, kako je tada istaknuto, biće ponuđena druga radna mesta u okviru fabrike,tako da nema socijalnog programa – kaže Kežić.

Nova radna mesta radnicima „Alatnice“ ponuđena su u pogonu „Metalac“ .Predsednik Saveza samostalnog sindikata za Kikindu i opštine Čoka, Novi Kneževac i Srpska Crnja Ilija Drljić napominje su se obistinili strahovi da će pandemija izazvati probleme u auto industriji.

Kao razlog za zatvaranje pogona poslodavac je naveo da deo fabrike koji se odnosi na proizvodnju specijalnih alata za auto industriju ima smanjen obim poslovanja te je samim tim manja potreba za Alatnicom. Podsetimo i to da je proteklih godina usled krize i restrukturiranja u kikindskoj Livnici konstantno smanjivan broj zaposlenih. Fabrika koja je osamdesetih zapošljavala 6.500 ljudi u čak sedam pogona sada ima manje od 400 zaposlenih. Ostala su da rade svega dva pogona “Insert” i “Metalac”.