Livnica “Cimos” dobila novog vlasnika

Italijanski investicioni fond “Palladio Finanziaria” krajem maja završio je sve neophodne radnje kako bi otkupio Livnicu “Cimos” u čijem sastavu je i pogon u Kikindi. Ono što se očekuje u narednom periodu je postavljanje novog rukovodstva i organizovanje daljeg poslovanja.

-Ja se ne bih previše plašio za Livnicu u Kikindi jer u odnosu na neke druge delove “Cimosa” fabrika u našem gradu je poslovno stabilna. Pogon u Kikindi je uvek pravio profit, tako da mislim da niko ne razmišlja o tome da smanji broj radnika ili da zatvari ovu fabriku koja može da ostvari dobru poslovnu dobit – istakao je Tibor Horvat, predsednik RPK Severnobanatskog upravog okruga.

Govoreći o Metanolsko-sirćetnom kompleksu Horvat je napomenuo da je veoma važno što je prošlog meseca završeno prijavljivanje potencijalnih kupaca:

-Dve sasvim solidne firme zainteresovane su za Metanol. Jedna je japanski “Mitsubishi”, a druga je “Dong Shiwu Holdings” iz Hongkonga. Obe firme dobro posluju, tako da nam ostaje da vidimo kak će se dalje razvijati privatizacija.

Iako je otvaranje novih privrednih subjekata u Srbiji je povećano u prvom kvartalu ove godine, u Kikindi je još uvek veći broj zatvorenih u odnosu na otvorene firme.

-Ovog trenutka u Kikindi imamo 2.411 privrednih subjekata, sedam je u stečajnom, a 60 u postupku likvidacije. U prvom kvartalu otvoreno je 45 firmi, dok su zatvorene 53. I u čitavom Severnobanatskom okrugu je slična slika – rekao je Horvat.

Naš sagovornik napominje da je veoma važno što broj nezaposlenih konstantno opada. Došlo je do realnog povećanja zarada tako da je prosek u Kikindi za prva četiri meseca 39.157, dok je u istom periodu prošle godine bio 37.867 dinara. I pored toga prosčena plata u Kikindi niža je od vojvođanskog i republičkog proseka. Regionalnoj privrednoj komori odobren je projekat u okviru prekogranične saradnje Srbija-Rumunija vredan 170.000 evra. Realizacija je počela u maju i trajaće do 2018. godine, domaći partner je Grad Kikinda, a inostrani je Trgovinsko- industrijska i agrarna komora županije Timiš. Projektom je planirano da se obuke rade za nezaposlene, pre svega žene i mlađi od 30 godina jer spadaju u teže zapošljive kategorije, a obuhvaćeno je i učenje rumunskog jezika, pravila i način ponašanja kod poslodavca.