Lilly shizz za male i velike dame: Od hobija do posla zahvaljujući subvenciji NSZ

Počelo je kao kreativan hobi i želja da različite ukrase za kosu napravi za svoju ćerku. Prijateljima su se Jelenini maštoviti aksesoari svideli, pa se tako i izrodila ideja da započne sopstveni posao. To joj se, zahvaljujući subvenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, i ostvarilo.

Kada se rodila moja prva ćerka Klara, volela sam da joj pravim frizurice, stavljam mašnice, trakice. Tako sam počela da ih pravim, pre šest godina. Prijatelji su to videli, dopalo im se, i pravila sam različite ukrase za kosu za neki uži krug poznanika. Kasnije sam se učlanila u udruženje žena, imala sam štand na gradskom trgu za Dane ludaje i Vrbicu – priča nam Jelena Biro, vlasnica “Lilly shizz”.

Šestogodišnja Klara i četvorogodišnja Tara obožavaju i rado nose mamine kreacije.

-Srećna sam što imam svoja dva modela, uvek na njima isprobavam, one su mi najveća podrška. Klara kaže da će, kad poraste, da bude “mašnarka” kao mama- priča nam sa osmehom Jelena.

U šarenilu šnali, mašna, rajfova, gumica i trakica za frizuru svaka devojčica uživa da pronađe nešto baš po svom ukusu.

Dok nam Klara pokazuje maminih ruku del i otkriva da i ona često napravi poneki ukras, ali od papira, Jelena ističe da joj je veliki oslonac podrška cele porodice.

-Imala sam od strane porodice ogromnu podršku, verovali su u mene, više nego ja sama. Kada sam odlučila da ovo podignem na neki viši nivo, napisala sam biznis plan i predala Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ali nisam verovala da ću proći. Kada su me pozvali, bila sam baš iznenađena.

Subvencija u iznosu od 250.000 dinara značajan je podsticaj za pokretanje sopstvenog posla. Jelena mnoge materijale poručuje iz inostranstva. Kupila je mašinu koja će joj pomoći u preciznosti izrade, a namerava da kupi još dve.

Planovi su da jednog dana otvori svoj prodajni prostor. Za sada tržište pronalazi preko instagrama.

Trenutno radim kod kuće i to mi odgovara, jer su deca mala, pa stignem sve, i da skuvam ručak, i da ih dočekam , ispratim,,odvedem gde god je potrebno, i da radim. U današnje vreme, internet je najpristupačniji svima. Imam svoj profil na instagramu, manje sam se fokusirala na fejsbuk. U budućnosti planiram i svoj prodajni prostor, gde će neko moći da dođe, pogleda i izabere kombinaciju materijala i dobije na licu mesta ono što želi. 

Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenima koji su na evidenciji NSZ i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva. Subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu , a onaj ko je ostvari u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost najmanje 12 meseci uz redovno izmirivanje svih obaveza.

Preko kikindske filijale subvenciju po republičkom pozivu ove godine dobilo je 52-oje nezaposlenih, od kojih pet lica sa invaliditetom i šest romske naciopnalnosti. Visina subencija je 250.000 odnosno 270.000 dinara za osobe sa invaliditetom.