Licitacija državne zemlje za mesec dana

Još uvek se nisu stekli zakonski uslovi za raspisivanje javnog nadmetanja za izdavanje državne zemlje u zakup. Kako je za našu televiziju istakao član Gradskog veća Ljuban Sredić  nije završen sav posao oko izdavanja zemlje po pravu prečeg zakupa stočarima što je jedan od uslova za licitaciju.

-Tačan termin održavanja licitacije državne još uvek ne znam, ali je sigurno da će ona biti održana do kraja godine odnosno krajem decembra. Odužio se postupak izdavanja zemlje stočarima koji traje više od dva meseca. Sve odluke i ugovroi su pripremljeni, međutim, problem je što pojedini stočari ne mogu da obezbede garanciju sredstva obezbeđenja. U najvećem broju slučajeva oni to čine putem jemstva, ali danas je teško naći firmu koja ima neophodan obrtni kapital da garantuje za zakupce. Stočari su uplatili zakupninu, ali im fale sredstva obezbeđenja. Na dugogodišnji zakup plaća se prva i poslednja godina zakupa radi obezbeđenja u slučaju raskida ugovora ili neizvršenja ugovora – kaže Ljuban Sredić.

Stočari će, kako napominje naš sagovornik, do kraja ove ili sredine naredne nedelje završiti svu neophodno papirologiju.Sa stočarima su potpisana 52 ugovora tako da je za njih opredeljno 1.450 hektara državne zemlje.

Podsetimo prošle godine u zakup od pet i 10 godina izdato je 5.660 hektara. Početna cena za hektar bila je 194 evra, a najviša postignuta cena bila je za parcelu u Banatskom Velikom Selu u iznosu od 64.012 dinara.