Licitacija državne zemlje od 22. do 26. novembra

Gradu Kikindi stigla je saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumartsva i vodoprivrede na tekst javnog oglasa za izdavanje u zakup državne zemlje u prvom krugu. Licitacija će se organizovati 22., 25. i 26. novembra i biće održana u svečanoj sali Skupštine grada.

-Saglasnost za licitaciju stigla nam je danas. Na ovaj dokument dugo se čekalo s obzirom na to da ima izmena u zakupu državne zemlje po pravu prečeg tako da stočari uzimaju parcele na pet i 10 godina i za poslednju godinu zakupa neophodna je garancija tako da su provere dugo trajale. Osim saglasnosti za izdavanje državne zemlje stigle su i svi ugovori za stočare overeni od strane nadležnog Ministarstva – istakao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

Rok za prijavljivanje za učešće na licitaciji je 18. novembar do 15 sati.

-Svi zainteresovani za učešće u licitaciji mogu da dođu do Uslužnog centra i da se raspitaju o uslovima. Ove godine ima novina jer se većina parcela izdaje na 10 godina, a manji broj zemljišta izdavaće se na godinu dana. Poljoprivrednici su željno iščekivali da se broj godina zakupa uveća jer u tom slučaju mogu da planiraju setvenu strukturu. Sa ovim potezom očekujem da se poboljša kvalitet državnog zemljišta koje se izdaje u zakup – dodao Kabok.

Početna cena biće prosečna postignuta cena na prošlogodišnjem javnom nadmetanju za treću klasu zemljišta. Za treću klasu zemlje ona će iznositi 194 evra po hektaru.Za prvu klasu zemlje početna cena biće 240, drugu 218, četvrtu 172 evra po hektaru. Za prvu klasu voćnjaka i vinograda cena će takođe biti 240 evra, dok je za prvu klasu livade 72, a pašnjaka 48 evra po hektaru.Ukupno nam je ostalo 6.700 za izdavanje zajedno sa pašnjacima i livadama.Razgledanje parcela parcela biće omogućeno 12. novembra za katastarske opštine Banatsko Veliko Selo, Nakovo, Novi Kozarci i Rusko Selo. Sledećeg dana poljoprivrednici će moći da pogledaju zemlju u Banatskoj Topoli, Bašaidu, Mokrinu i Kikindi, a 14. novembra u Iđošu i Sajanu.