Letnja slika na novembarskoj pijaci

Previranja u kalendaru navode na česte kijavice i kojekakve nazebe, što je evidentno izazvano onim što se dešava, kad mu vreme nije.

Polako se navikavamo da držimo sandale kraj čizama i živimo po principu,  “ništa nas ne sme iznenaditi”, pa ni gladiole u sred novembra, što je prizor koji smo zatekli na tezgi porodice Smiljanić.

U raskošnim bojama, kao u najboljim danima jula, ovo za mnoge najlepše cveće mami poglede svih koji vole da im kuća oživi baš zbog lepote ovog egzotičnog cveća. Po ceni od 50 dinara za komad, mnogi će bar jedan cvet odneti kući i do sledeće nedelje uživati u bojama leta. Osim ovog cveća u ponudi su buketi margareta za 150 dinara, ili saksijsko cveće poput božićne zvezde po ceni od 200 do 450 dinara, zimske ruže od 100 do 200 dinara, ili cveće dan i noć za koje kupci izdvajaju 100 dinara.

Lepo vreme, bez mraza motiviše radove u polju pa se mnogi odlučuju za jesenju sadnju salate za koju po komadu izdvajaju 10 dinara. I za sadnju voća sada je pravo vreme. Prema vrsti i cena je prilagođena, naveo je prodavac Dragan Lagundžin.  250 do 300 dinara, komad  i nije se menjala od prošle godine:

-Sada se upravo sadi, ali je podosta teško , pošto je bilo suše. Potrebno je iskopati rupu, zaliti i staviti stajsko đubrivo, ali ono staro izrađeno, spustiti sadnicu i pokriti. Ako se stavi sveže đubre, kiselina podgoreva žile i hoće stabljika da se osuši.

Osim sadnica voća jedna od najtraženijih biljaka je plava tuja, koja se prodaje po ceni od 800 dinara. Ova ukrasna biljka, koja se najčešće koristi kao živa ograda brzo raste, otporna je, nije zahtevna što se tiče zemljišta i uslova i odlično podnosi orezivanje.

Sadnja tuja se obavlja u rano proleće ili u kasnu jesen, odnosno u periodu mirovanja vegetacije, kada zemlja nije smrznuta, a temperatura je iznad 0 C. Iako u većini slučajeva tuja predstavlja vrstu četinara koji se teško odgaja ipak postoje i vrlo lepi primeri. A hteli mi to ili ne, jesen je ipak tu, okreće stranice novembra i kovitla lišće na sve stane, pa dvorište, ali i cele ulice deluju kao živi, žuti tepih.

E onda se na Zelenjaku zapita za zdravlje izvesnog čika Miloša Beloša, koji 20 godina, na svom motoru, pravo iz Mokrina donosi Kikinđanima metle korovače i prodaje ih po ceni od 350 do 450 dinara. Kako kaže, sve je manje onih koji pokazuju interesovanje za ovakvim vidom čišćenja:

-Opada interesovanje i to jako. Što? Ne znam! Da li narod nema novaca, ne verujem. Izgleda da je narod malo aljkav u današnje vreme. Čeka vetar da odnese.

Sluša vredni čika Miloš prognostičare, koji prognoziraju jake košavske udare pa je poslednjih dana napravio posebne XXL metre korovače, kojima domaćin u tri zamaha počisti ako treba i čitav sokak.