Lepota pisane reči, kroz kolekciju starih čestitki

U Narodnoj biblioteci je otvorena izložba starih čestitki iz kolekcije Jasmine  Janković “Svet žene” u okviru koje je  prikazano preko 200 raznih starih čestitki koje obuhvataju period od 1880. godine do 1945. godine.

Čestitke, koje su izložene u prostoru kikindske Narodne biblioteke su lična kolekcija Jasmine Janković, koja već dugi niz godina radi u JP „Pošte Srbije“. Sve čestitke svojom autentičnošću podsećaju na nekadašnja vremena kada su se često slale i to uglavnom dragim osobama sa raznoraznim sadržajima. Kako   autorka izložbe naglašava, kolekcionarstvom se bavi od 2012. godine:

-Impuls jedan uvodni za to je bila dečja književnost. Radeći kao dečji pesnik, uvek tražim ilustratore za sledeće knjige. To je prešlo u veliko traganje, u putešestvije.  Želeći da na neki način objedini dva svetska rata, naša sagovornica je slutila da će naići na lepe prepiske i motive.

-Motivi su zaista različiti i različita je štampa i geografska. Drugačije su u Americi, drugačije u Evropi. Prenosile su čestitke najviše one lepe i tanane emocije, koje su na tako dobar način izazivale oduševljenje, smeh, ali i suze. Kolekcija broji oko 1800 primeraka, iz celog sveta, a kako Janković naglašava, lepota je što u kolekciji postoje i marke.

 

Podaci pokazuju i da se osamdesetih godina, tokom novogodišnjih praznika u Srbiji, slalo između 30 i 40 miliona čestitki. Međutim, već 2007. poslato ih je znatno manje, između 1.5 i 2 miliona. Prve novogodišnje čestitke se vezuju za srednji vek. One su bile gravure sa biblijskim motivima-omanje zidne slike koje su krasile kuće o Božiću. Izrađivali su ih monasi i hodočasnici. Bile su veoma skupe i cenjene, te su bile privilegija plemstva. Nešto kasnije sličice su postale i pozivnice za mnoge svečanosti, te su se i izgledom menjale.

Prva serija razglednica u Srbiji pojavila se 1895. godine, u izdanju beogradske knjižare Velimira Valožića. Jedan sačuvani primerak te prve serije, Valožić je poslao knjižaru Petroviću u Čačak, kako bi mu čestitao 1896. godinu. Već 1904. promet razglednica i čestitki dostigao je cifru od 5.5 miliona.